КСУ - Європарламент відреагував на намір Зеленського перезапустити суд / REUTERS

Депутати Європарламенту закликали Київ відновити функції Національного агентства із запобігання і протидії корупції (НАЗК) усупереч позиції КСУ.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на відповідний документ.

Читайте такожКонституційний антиконституційний переворот

Відео дня

Парламентарі відзначили, що рішення КСУ створило «правову яму» в антикорупційній реформі, тому необхідно «заповнити юридичну порожнечу і швидко відновити інституційну архітектуру для боротьби з корупцією – включно з судовою гілкою».

При цьому у ЄС наголосили, що Україна повинна зберегти незалежність антикорупційного органу від виконавчої та законодавчої гілок влади.

«У цьому контексті ми наголошуємо, що повноцінно наділене повноваженнями НАЗК відіграє ключову роль, і рішення Конституційного суду не має використовуватися як привід для того, щоб послабити чи звести до другорядної його роль», – цитує видання текст документу.

Водночас у рішенні Конституційного суду від 27 жовтня судді назвали повноваження НАЗК щодо функцій контролю над судовою гілкою влади неконституційними.

У Європарламенті додали, що Україна повинна продемонструвати сталу відданість проведенню реформ і дотримання принципам ЄС. Також у ЄС похвалили українського главу за його кроки у цьому питанні.

«Будь-яких кроків назад, особливо у такій чутливій та важливій сфері як боротьба з корупцією, потрібно уникати. Тому ми вітаємо першу реакцію президента Зеленського щодо цього питання. Ми також віримо нашим колегам у Верховній Раді, які вже багато разів доводили політичну волю непохитно продовжувати втілювати антикорупційний порядок денний», – йдеться у заяві.

Що відомо про скандальне рішення КСУ

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КСУ визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження усього складу Конституційного суду.