Дмитро Кулеба / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що у ситуації з Білоруссю Україна знайшла баланс між цінностями та економікою, але акценти можуть змінюватися.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кулеба заявив на прес-конференції з журналістами під час всеукраїнського форуму “Україна 30. Міжнародна політика”.

"Ефективна політика - це коли ти збалансовуєш цінності і економіку. І конкретно у білоруському випадку ми знайшли такий баланс. Тобто ми стоїмо на боці цінностей, підтримуючи білоруський народ…, але при цьому ми дозволяємо українським компаніям заробляти гроші на білоруському ринку…", - зазначив він.

Відео дня

Водночас, міністр підкреслив, що будь-який баланс не є вічним, тому в залежності від ситуації в Білорусі Україна зможе змінювати акценти у зовнішній політиці.

Читайте такожЛукашенко вважає, що суверенітет України "тане""Що стосується заяв Олександра Лукашенка, то він любитель таких резонансних заяв… Тут треба зберігати спокій і розуміти, що Олександр Лукашенко - це людина, щодо заяв якої потрібно робити ретельний фактчекінг. І запевняю, що його заява про контрабанду зброї через Україну в Білорусь не пройде жодний фактчекінг, тому що це просто не відповідає дійсності за жодним параметром, як і його заяви про те, що кордон закрився. За моєю інформацією, станом на зараз кордон працює", - наголосив Кулеба.

2 липня Лукашенко, який вважає себе легітимним президентом Білорусі, заявив, що доручив прикордонним військам повністю перекрити кордон з Україною. За його словами, це рішення прийнято у зв'язку з величезною кількістю зброї, яка нібито надходить з України до Білорусі.

В МЗС відкинули закиди Лукашенка про нібито постачання зброї та будь-яке втручання у внутрішні справи цієї держави.

З 26 травня Україна припинила авіасполучення з Білоруссю, а з 29 травня білоруським літакам заборонили використовувати повітряний простір України.

Таке рішення було прийнято після інциденту з вимушеною посадкою літака Ryanair в Мінську і затриманням журналіста і блогера Романа Протасевича і його супутниці Софії Сапеги, які перебували на його борту.