НАБУ продовжить розслідування справи Логвинського / фото УНІАН

Європейський суд із прав людини не дозволив НАБУ та САП притягнути колишнього народного депутата Георгія Логвинського, одного з контролерів компанії "Золотой мандарин ойл", до кримінальної відповідальності за нібито організацію корупційної схеми із заволодіння 54 млн грн.

Про це йдеться у заяві Національного антикорупційного бюро.

Попри це рішення суду, НАБУ продовжить розслідування справи Логвинського.

Відео дня

"Слідство зібрало достатньо доказів для повідомлення йому (Логвинському - ред.) про підозру, однак через його імунітет як близького родича судді ЄСПЛ, правоохоронні органи потребували дозволу цього суду для вчинення відповідної процесуальної дії... Рішення ЄСПЛ (ухвалено 6 липня 2020 року) стосується виключно одного з фігурантів розслідування і фактично унеможливлює повідомлення йому про підозру до позбавлення імунітету", - йдеться у заяві.

Водночас досудове розслідування щодо інших шести учасників корупційної схеми триває, зауважили в антикорупційному бюро.

Читайте такожВАКС відмовився зменшувати розмір застави колишній першій заступниці міністра юстиції Бернацькій

"Всі ці учасники схеми, розслідуваної в рамках кримінального провадження, отримали підозри, а ВАКС визнав ці підозри обґрунтованими та обрав підозрюваним запобіжні заходи", - додали в НАБУ.

При цьому, попри публічні зауваження зі Страсбурга, в НАБУ наполягають на коректності проведеного ними розслідування.

Там зазначили, що спроби притягнення до кримінальної відповідальності близьких родичів суддів ЄСПЛ є одиничними.

"В Україні такої практики взагалі не існувало. Така ситуація ускладнила роботу слідства, що, у підсумку, вплинуло на суть рішення, ухваленого ЄСПЛ щодо родича судді цього суду. Ми уважно проаналізуємо рішення Європейського суду з прав людини і врахуємо його аргументи у роботі слідства", - додали в НАБУ.

Водночас сам Логвинський у Facebook рішення ЄСПЛ назвав "перемогою правди над злом".

"Суду довелося констатувати порушення міжнародного права і наявність таких фактів як протиправний тиск на учасників процесу (адвокатів, свідків, експертів), незаконні негласні слідчі дії, які, за радянською традицією, бралися на третіх осіб, щоб отримати інформацію на потрібну людину і потрібного характеру", - написав він.

Як повідомляв УНІАН, Європейський суд з прав людини виніс безпрецедентне рішення, яким відмовив Україні у знятті імунітету з Георгія Логвинського, колишнього народного депутата ("Народний фронт") та чоловіка судді ЄСПЛ Ганни Юдківської.

Як відомо, у справі "Золотого Мандарину" НАБУ звинувачує Логвінського та низку експосадовців Мін'юсту в діях, що призвели до втрат держави на суму 54 млн грн. Обвинувачувані натомість стверджують, що мали місце звичні для практики ЄСПЛ процедури.