Нормандський саміт - Кравчук оцінив імовірність зустрічі глав наприкінці року / фото УНІАН

Голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук висловив сумнів, що зустріч лідерів країн "нормандського формату" (України, Росії, Німеччини та Франції) відбудеться до кінця цього року, але підтримує її проведення.

Читайте такожВ ТКГ обговорили механізм, який застосовується у разі порушення перемир'я

Про це Кравчук повідомив ефірі телеканалу "Україна 24", відповідаючи на запитання, чи може відбутися така зустріч до кінця року.

Відео дня

"Сумніви є щодо реальності, хоча я вірю в те, що якщо не буде зустрічі на вищому рівні, хоча вона і можлива, хоча часу мало - то зустріч на рівні політичних радників могла б відбутися, тому що зараз дуже потрібна така зустріч, особливо на найвищому рівні", - сказав Кравчук.

При цьому глава української делегації не підтримує розмежування перемовин у «мінському» та «нормандському» форматах.

За словами Кравчука, якщо розглядати перемовини у рамках ТКГ окремо від "нормандського формату", як це зараз намагається робити Росія, то втрачається "вирішення завдань по суті", що можливо лише на найвищому рівні - на рівні глав держав.

"Що стосується «мінських» перемовин, то вони можуть лише сприяти або організовувати, вивчати й рекомендувати прийняти відповідні кроки для розв'язання тих проблем, які були будуть поставлені в "нормандському форматі" - це найголовніше", - сказав Кравчук.

Зустріч лідерів країн "нормандської четвірки"

  • За результатами саміту в "нормандському форматі" 9 грудня 2019 року в Парижі лідери України, ФРН, Франції та РФ узгодили комюніке, в якому заявили, що підтримують домовленість у рамках Тристоронньої контактної групи щодо розведення сил на трьох додаткових ділянках на Донбасі до кінця березня 2020 року.
  • Також вони заохочують ТКГ сприяти звільненню та обміну утримуваними особами, пов’язаними з конфліктом, до кінця року на основі принципу "всіх на всіх", починаючи з "усіх встановлених на всіх встановлених".
  • Лідери "нормандської четвірки" підтримують досягнення протягом 30 днів домовленості в рамках ТКГ про нові пункти пропуску через лінію розмежування.
  • Крім того, сторони висловили зацікавленість у досягненні домовленостей у рамках "нормандського формату" і ТКГ щодо всіх правових аспектів закону про особливий порядок місцевого самоврядування (про особливий статус) окремих районів Донецької та Луганської областей з метою забезпечення його функціонування на постійній основі.
  • 9 листопада віце-прем’єр-міністр, міністр з реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що Україна майже реалізувала домовленості, яких досягнула під час зустрічі "нормандської четвірки" у Парижі минулого року.