З новим урядом в Польщі на чолі з Дональдом Туском пов’язують надії на зменшення напруги останніх місяців не тільки по лінії Україна – Польща, але і по лінії Варшава – Брюссель. Втім, замість того, щоб з нагнітання ситуації переходити одразу до ейфорії, варто пам’ятати: з Польщею нам варто будувати раціональні, взаємовигідні стосунки, що дозволить конкурувати цивілізовано там, де ця конкуренція буде (агропромисловість і транспортні перевезення – тільки перші ластівки) і співпрацювати там, де це несе безумовну вигоду обом сторонам (оборона, безпека, військово-промисловий комплекс як база).

Україні варто будувати альянс з Польщею як з країною, тому дуже важливо не мати перегрітих очікувань стосовно нового уряду (нижче – деталі) і так само важливо – не конфронтувати з тепер вже опозиційною ПіС

В своїй програмній промові Дональд Туск позначив кілька позитивних для України речей:

Відео дня
  • про недопустимість втоми від російсько-української війни і потребу загальної мобілізації Заходу для цього;
  • посилення ЄС як колективного актора – в інтересах Польщі. Польща має прагнути до лідерських позицій в ЄС (запам’ятайте це).
  • міцне союзництва із США задля більшої ефективності НАТО.

Щоправда, зовнішній політиці було присвячено відсотків 15 промови. Все решта: про внутрішні проблеми, здебільшого претензії до згортання демократії останніми роками.

Але були так само й інші акценти, зокрема те, що попри визначальне значення для України, допомога Варшави Києву не повинна шкодити інтересам Польщі: "Ми маємо лишатися наполегливими, коли йдеться про інтереси Польщі, зокрема, польських фермерів". Це й не дивно: навіть у передвиборчій риториці Громадянська платформа майстерно маневрувала, намагаючись не відвернути від себе електорат.

Чого чекати?

По стратегічних питаннях (початок переговорів про вступ до ЄС, НАТО, збройна підтримка України) – більш спокійний і тісний контакт між Варшавою і Брюсселем позитивно позначиться на потребах України.

Очікується зняття напруги з блокадою транспортних перевезень на кордоні

Але на загал я б позбувалася ілюзій про автоматичне усунення будь-яких конфліктних питань на цьому, більш тактичному рівні. Найкращим сценарієм буде, якщо манера взаємодії українського і польського урядів повернеться до раціональної роботи в кабінетах, а не в публічному просторі.

Уряд Туска вимушений буде маневрувати і діяти згідно з інтересами Польщі, особливо зараз – коли поляризація дійшла високого рівня. На цьому Туск теж в промові окремо наголошував: потрібно консолідувати суспільство, а не займатися польсько-польською війною.

ПіС і та ж сама Конфедерація в опозиції  – це не означає, що вони зникли з політичного простору. І, чесно кажучи, я б дійсно зараз як ніколи замислювалася про рівновіддаленість українського політикуму у владі від будь-якого табору в Польщі

Нам важливо не тільки налагодити робочі відносини з новим урядом, але і попередити або мінімізувати експлуатацією антиукраїнської тематики тими, хто поза владою в Польщі.

Ну, і для тяглості міждержавних відносин: саме уряд ПіС після 24 лютого 2022 р. довгий час виконував роль політичного тарана інтересів України і в ЄС, і в НАТО. Попри високу напругу останніх місяців, Україна і Польща у 2022 р. повернулися до активної взаємодії, тому зараз починаємо не з чистого аркуша.

Настав час системних рішень. І відповідальної політики.

Марія Золкіна, дослідниця Лондонської школи економіки та політичних наук