Андрій Пальчевський / фото infonews.org.ua

Кандидат у мери Києва Андрій Пальчевський може виявитися політичним проектом одіозного нардепа від ОПЗЖ Вадима Столара, якого називали «смотрящим» за будівельним ринком столиці.

Про це йдеться в матеріалі «Вістей» «Схеми: Пальчевський і тінь Столара. Хто і навіщо просуває телеведучого і власника медлабораторії в мери Києва»

«Весті» називають політичне партнерство Пальчевського і Столара взаємовигідним: Столар може фінансувати виборчу кампанію Пальчевського, щоб повернути колишній вплив на столичну мерію. «В останні роки вплив Столара на столицю помітно скоротився. З перемогою Зеленського його посунув столичний девелопер. Мабуть, Столар хоче повернути владу над столицею, а для цього немає способу надійніше, ніж завести в Київраду "свого" мера», - пише видання.

Відео дня

Пальчевський проводить одну з наймасштабніших і дорогих рекламних кампаній. На ринку його витрати на зовнішню рекламу, просування онлайн і в медіа оцінюють в десятки тисяч доларів. Штаб Пальчевського підозрювали в фальсифікації рейтингу, підготовленого компанією «Інтер-Акція». Згідно з ним, кандидат нібито набирає 22%. У ЗМІ потрапила інформація, що фейковий рейтинг обійшовся в $25 тис. На його просування в Фейсбуці витратили ще не менше $10 тис.

Пальчевський також регулярно з'являється в ефірі телеканалів лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука. «Пальчевському створюють імідж безкомпромісного правдоруба та експерта з усіх питань. У прайм-тайм він коментує буквально все: від протестів у США до місцевих виборів», - пишуть «Весті».

Згідно з більшістю соцопитувань, рейтинг Пальчевського становить 9-12%, в гонці кандидатів у мери Києва він на другому місці. За даними видання, мета Столара - вивести Пальчевського у другий тур і отримати голоси виборців, чиї кандидати програють у першому. «Для цього є два місяці і необмежені фінансові ресурси», - йдеться в матеріалі.

Андрій Пальчевський - кадровий військовий Росії, в 1990-х служив у Лаосі, балотувався до Держдуми РФ від Партії любителя пива. На початку 2000-х повернувся до Києва, заснував приватну медичну клініку «Євролаб». У березні клініку звинуватили у спекуляції на паніці навколо пандемії COVID-19: тут продавали ПЛР-тести за 16 тис.грн і, за даними СБУ, могли приховувати виявлені факти інфікування. У 2010 році Пальчевський був призначений першим заступником міністра у справах сім'ї, молоді та спорту в Кабміні Миколи Азарова.

12 серпня волонтер Роман Синіцин опублікував відео за участю кандидата. За словами Синіцина, той був у стані алкогольного сп'яніння, чіплявся до відвідувачів бару на Ярославському Валу і намагався влаштувати бійку.