Депутат прокоментував дії директора НАБУ / фото УНІАН

Сьогодні в країні здійснено державний переворот головою НАБУ Артемом Ситником, який відмовився підкоритися рішенню Конституційного Суду і подати у відставку. Таку думку висловив народний депутат Олександр Дубінський, звертаючись до Президента України Володимира Зеленського на своєму ютуб-каналі.

Читайте такожЖодних пропозицій змінити законодавство по НАБУ ще немає - Разумков

"Переворот стався тоді, коли директор НАБУ Ситник заявив про те, що буде продовжувати виконувати обов'язки директора НАБУ всупереч рішенню Конституційного Суду, який визнав указ про його призначення неконституційним. Тобто вищий тлумач головного закону країни - Конституції, на якій базується весь державний устрій, визнає указ про призначення директора НАБУ неконституційним", - заявив Дубінський. 

Він наголосив, що з цього моменту Ситник має втратити всі атрибути директора НАБУ (службові кабінет і машину, охорону, гроші). 

«З цього моменту він нелегітимний, але замість цього Ситник на сайті НАБУ повідомляє, що він продовжить виконувати обов'язки директора НАБУ всупереч рішенню КСУ. Це приблизно те ж саме, що якби сьогодні Рада проголосувала за відставку генпрокурора, міністра МВС або глави СБУ, а вони сказали б — а ми продовжимо виконувати свої обов'язки, нам неважливе рішення парламенту. Або коли, наприклад, міністр оборони всупереч рішенню відправити його у відставку відмовляється це робити, це називається державний переворот». 

За словами нардепа, те, що робить сьогодні Ситник — це навіть не півкроку, а повноцінний крок до держперевороту і повалення конституційного ладу.

"Тому що коли керівник правоохоронного органу привласнює собі повноваження всупереч рішенню Конституційного Суду - це конституційний переворот. Одночасно це і стаття Кримінального кодексу - 354 (присвоєння повноважень посадової особи) і стаття 364 (перевищення посадових обов'язків). Я вимагаю негайної реєстрації ДБР кримінальної справи проти Ситника, який присвоїв собі владні повноваження. Я вимагаю негайного скликання фракції "Слуга народу" для прийняття політичної заяви про неможливість конституційного перевороту. І я прошу президента вжити всіх необхідних заходів для забезпечення виконання Конституції в цій країні", - підсумував Дубінський.

Неконституційність призначення Ситника: що відомо

  • 9 липня Конституційний суд України розпочав розгляд справи про конституційність указу президента про призначення Ситника на посаду директора НАБУ.
  • Провадження було відкрито за конституційним поданням 51 народного депутата щодо конституційності указу президента від 16 квітня 2015 року Про призначення Ситника директором НАБУ.
  • 28 липня Конституційний суд визнав неконституційним указ президента України від 16 квітня 2015 року Про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України. Таке рішення КС ухвалив, розглянувши подання 51 народного депутата.
  • На думку авторів подання, тодішній глава держави Петро Порошенко вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив заборону на узурпацію державної влади. Також, стверджували депутати, указ суперечить положенням Основного закону, де міститься вичерпний перелік повноважень президента України.
  • При цьому, у НАБУ вважають, що зазначене рішення Конституційного Суду є політично вмотивованим.