Світлана Тихановська - лідер білоруської опозиції / фото REUTERS

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав умови для проведення зустрічі з лідерами білоруської опозиції.

Про це він сказав в перерві програми "Свобода слова Савіка Шустера" на телеканалі "Україна".

"Україна веде постійний діалог з білоруським народом. Тільки не обмінюється словами підтримки, а ухвалює рішення на підтримку білоруського народу. Це теж діалог", - сказав Кулеба.

Відео дня

Читайте такожРежим Лукашенка на тлі протестів обмежив в'їзд в Білорусь з боку України

"Ми готові вести діалог з лідерами білоруської опозиції. Але як міністр закордонних справ, перш ніж вступити у цей діалог я маю чітко переконатися, якою буде позиція цих людей стосовно України, стосовно російської агресії, стосовно незаконної окупації Криму в разі, якщо вони прийдуть до влади, і, зокрема, за нашого сприяння", - наголосив Кулеба.

Також він сказав, що Україна в жодному разі не хоче і не буде втручатися у внутрішні справи Білорусі.

"Але ми чітко хочемо розуміти, яку політику сповідуватимуть лідери опозиції, якщо вони стануть владою. Після цього я готовий зустрічатися. А поки те, що вони озвучують, воно дуже таке - ні про що ", - підкреслив глава МЗС.

Читайте такожКулеба заявляє, що йому не відомо про заборону українцям відвідувати Білорусь

Що відбувається в Білорусі: Хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі та вважає Лукашенка не легітимним президентом.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.