Петро Порошенко / фото REUTERS

Рада адвокатів України вважає заяви народних депутатів Петра Порошенко і Марії Іонової про роль адвокатів у політичних процесах та резонансних кримінальних справах, такими, що порушують гарантії незалежності адвокатської діяльності, гарантії кожного на правничу професійну допомогу та доступ до правосуддя.

Такого висновку РАУ дійшла під час онлайн-засідання 18 червня, повідомляє прес-служба Національної асоціації адвокатів України.

Нагадаємо, під час виступу перед ЗМІ 15 червня Петро Порошенко ототожнив адвокатів Олександра Бабікова, який наразі займає посаду першого заступника директора Державного бюро розслідувань, та Андрія Смирнова, який є заступником керівника Офісу Президента України з їхніми клієнтами у резонансних кримінальних справах. Зокрема він заявив наступне:

Відео дня

«Вони називають події 2014 року і Революції Гідності заколотом, захопленням влади. Вони уникають слова «агресія». Вони уникають називати того, хто має нести відповідальність за цю агресію. І попризначали в керівництво найвищих правоохоронних органів держави адвокатів Януковича. В Офісі президента знаходяться адвокати Єфремова, які координують роботу правоохоронних органів і судів по переслідуванню не тих, хто вбивав українців, не тих, хто працював на Росію».

16 червня аналогічні тези з трибуни Верховної Ради України озвучила Марія Іонова. Адвокатів фактично охарактеризували як провідників політичних настанов їхніх клієнтів, звинуватили у використанні владних повноважень на користь їхніх клієнтів, попри загально відомий факт, що наразі адвокатська діяльність Бабікова й  Смирнова призупинена відповідно до вимог закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

РАУ вважає, що з точки зору дотримання законодавства про адвокатуру і міжнародних стандартів, такі заклики порушують гарантії незалежності адвокатської діяльності, гарантії кожного на правничу професійну допомогу та доступ до правосуддя. «РАУ вважає подібні заклики підставою для подання позовів до їхніх авторів за образу честі, гідності і ділової репутації адвокатів», - підкреслюється у повідомленні.

Рада звертає увагу на те, що Конституція надає кожному право на професійну правничу допомогу і визнає незалежність інституту адвокатури. Здійснення права на правову допомогу засноване на дотриманні принципів рівності всіх перед законом та відсутності дискримінації за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» надає можливості адвокатам в Україні працювати незалежно і безперешкодно, українське законодавство і професійна організація адвокатури створюють рівні умови для адвокатської практики в Україні, не встановлюючи жодної дискримінації за ознаками політичних переконань, громадянства або іншими критеріями.  

Враховуючи викладене, РАУ вирішила звернутися до Верховної Ради із пропозиціями внести зміни до законодавства, аби передбачити відповідальність за порушення гарантій, викладених у ст. 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».