фото УНІАН, Сергій Чузавков

Рада адвокатів України закликає парламент ретельно проаналізувати можливі наслідки надання Вищому антикорупційному суду права притягувати до адміністративної відповідальності за неповагу до суду.

Відповідне звернення було прийнято під час засідання РАУ, присвяченого 9-й річниці створення Національної асоціації адвокатів України, передають Українські Новини.

У засіданні взяли участь депутати Верховної Ради, керівництво Вищої ради правосуддя та судів.

Відео дня

Глава РАУ і НААУ Лідія Ізовітова нагадала, що Рада в першому читанні прийняла урядовий законопроект 5490, який дає право Вищому антикорупційному суду розглядати справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 185-3 кодексу України "Про адміністративні правопорушення" (прояв неповаги до суду або Конституційного Суду України).

При цьому перед його розглядом парламент не дочекався висновків Вищої ради правосуддя.

"Цей законопроект стосується і адвокатів, як учасників процесу, але ніякого запиту в Національну асоціацію адвокатів України з цього приводу не було", - підкреслила Ізовітова.

Вона додала, що в разі прийняття законопроекту 5490 в нинішній редакції – також буде створена законодавча колізія.

"Чинний закон України "Про Вищий антикорупційний суд" не відносить до юрисдикції ВАКС розгляд справ про адміністративні правопорушення. Цей суд розглядає тільки певні категорії кримінальних справ і в цьому полягає його спеціалізація. А законопроектом пропонується надати суду додаткові повноваження. І створюється певна колізія законодавчих норм", - зазначила голова РАУ.

Крім того, Лідія Ізовітова нагадала, що від адвокатів неодноразово надходили і надходять скарги на поведінку суддів ВАКС і їх нехтування процесуальними нормами. Зокрема, вони де-факто не визнають права адвокатів на відпустку і на хворобу, не вважаючи це поважними причинами неявки на засідання.

"Такі додаткові повноваження за рамками їх повноважень, визначених законом, ми вважаємо, не на користь правосуддю та учасників судового процесу", - вважає голова РАУ.

У зв'язку з цим РАУ вирішила направити до парламенту звернення і запропонувати не поспішати з прийняттям законопроекту 5490, а перед його прийняттям – отримати і проаналізувати висновки ВРП і НААУ.