В МВС прокоментували дії слідчих РФ щодо Марківа / фото REUTERS

Російський суд рішенням про заочний арешт нацгвардійця Віталія Марківа хоче обмежити його пересування іншими країнами і метою видачі РФ.

Про це заявив директор Департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко у Facebook.

Читайте такожАваков про оголошений в РФ заочний арешт Марківа: на злодію і шапка горить

Відео дня

«Свіжа інформація про намір слідчих органів країни-агресора РФ заочно його (Марківа) арештувати за обвинуваченням буцімто в умисному вбивстві - ст.105 КК РФ. Наймовірніше, мова йде про обвинувачення у смерті громадянина РФ Миронова, який загинув разом із фотокореспондентом Андреа Роккеллі, за що нашого гвардійця судила і виправдала вже італійська Феміда», - зазначив він.

На переконання Шевченка, у такий спосіб Росія хоче обмежити його пересування іншими країнами, поставивши нашого гвардійця під загрозу затримання в інших юрисдикціях і потенційної видачі.

«Це неприпустимо, і це зайве свідчення причетності країни-агресора РФ до інформаційно-психологічної операції із затримання і суду над Віталієм в Італії», - наголосив представник МВС.

Історія нацгвардійця Віталія Марківа

  • Заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії імені Кульчицького, старшого сержанта Віталія Марківа затримали 30 червня 2017 року Італії за підозрою у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі і російського перекладача Андрія Миронова, яке сталося 24 травня 2014 року під Слов'янськом.
  • 12 липня 2019 року суд присяжних у місті Павія засудив Марківа до 24 років ув'язнення.
  • 20 листопада 2019 року Україна подала апеляційну скаргу на вирок Марківа. Розгляд скарги Апеляційним судом округу Ломбардія очікувався навесні 2020 року, однак початок апеляційного процесу було заблоковано через пандемію COVID-19.
  • У скарзі сторона захисту просила остаточно і беззастережно виправдати Марківа.
  • 24 жовтня на попередньому засіданні захист Марківа надав апеляційному суду незаперечні докази його невинуватості.
  • З листопада апеляційний суд Мілана повністю виправдав Марківа.
  • 4 листопада Марків повернувся до Києва.
  • 11 грудня Басманний суд Москви санкціонував заочний арешт Марківа у справі про нібито "вбивство двох людей на Донеччині".