Володимир Путін та Джо Байден / фото REUTERS

Секретар Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Олексій Данілов прокоментував можливість нового прямого вторгнення Російської Федерації в Україну.

Про це він сказав в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1".

"Ми на сьогоднішній день не бачимо тих загроз, про які каже пан Буданов саме на 15 січня (керівник ГУР Міноборони Буданов заявив, що РФ готується до вторгнення наприкінці січня – на початку лютого 2022 року – УНІАН)", – заявив Данілов.

При цьому, він заявив, що немає жодного сумніву у тому, що президент Росії Володимир Путін не знімає з порядку денного питання знищення України.

Читайте такожУ Зеленського заявили, чи запроваджуватимуть воєнний стан в УкраїніСекретар РНБО додав, що на порядку денному Росії це питання стоїть з 2008 року.

"Світ вже врешті-решт зрозумів, що відбувається, хто має бажання напасти на Україну. Маски всі останнім часом зняті", – наголосив Данілов.

"Чи готова Україна? Так! Чи буде війна? Сьогодні це питання є відкрите, але ми маємо до цього бути готові. І ми до цього готувалися доволі довго", – сказав Данілов.

"У Путіна велике бажання сісти за стіл переговорів з Байденом, бажано у цьому році, і домовитись про те, що він тут буде панувати. Крапка. І зараз ця істерія, яка сьогодні нагнітається з боку РФ, просування взад-вперед усіх військ, тренування, – це усе у контексті того, що вони мають домовитись. Що буде, якщо вони не домовляться? Які будуть дії Путіна? Важко сказати, тому що в голову йому залізти вкрай складно. Яка у нього буде риторика, стратегія, – ми не можемо сказати", – наголосив Данілов.

Крім того, секретар РНБО зазначив, що з 15 січня по 15 лютого очікуються морози. Він звернув увагу, що на ці дати Україну лякають енергетичною кризою, відключенням електроенергії, і що РФ буде на цьому тлі роздмухувати ситуацію. "У нас на сьогоднішній день ситуація ця є під контролем", – сказав Данілов.

"Ніхто не каже, що загроз немає. Я кажу, що загроза у нас до того часу, поки є РФ, є завжди. Я ні разу не казав, що загроз немає. Мова йде про пряме вторгнення. Для того, щоб робити пряме вторгнення, мають відбутися певні речі. Цих речей на сьогоднішній день ще немає. Чи будуть вона завтра, - ми будемо дивитися, будемо аналізувати", – наголосив Данілов.

Скупчення російських військ на кордоні з Україною

Як повідомляв УНІАН, 31 жовтня в американському виданні The Washington Post вийшла стаття, в якій йшлося про збільшення кількості російських військ і техніки поблизу кордонів України. Зазначалося, що ці маневри викликали серйозну стурбованість в урядових колах США і Європи.

Також на початку листопада в західних ЗМІ почала з'являтися інформація з посиланням на дані супутникових знімків про активне переміщення російських військових до кордону з Україною.

Керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов в інтерв'ю виданню Military Times повідомив, що Росія сконцентрувала біля кордону з Україною 92 тис. військовослужбовців і готується до вторгнення наприкінці січня – на початку лютого 2022 року.