Саакашвілі був президентом Грузії, проте потім емігрував / фото УНІАН

Міхеїла Саакашвілі хочуть висунути на посаду прем’єр-міністра Грузії.

Про це повідомили у грузинській партії опозиції «Єдиний національний рух» (ЄНР) в коментарі Интерфакс-Азербайджан.

Читайте такожЗМІ стверджують, що Саакашвілі повертається в Грузію

Відео дня

Ця партія була створена Саакашвілі у 2001 році, а у 2004-2013 роках була правлячою.

«Після того, як він остаточно визначиться з рішенням, ми офіційно заявимо цю ініціативу. Хоча вчорашню його заяву можна вважати підтвердженням», – розповів голова ЄНР Роман Гоцирідзе.

Раніше Саакашвілі зробив заяву на тлі чуток ЗМІ про його повернення на Батьківщину, а потім додав, що знову йде у грузинську політику. У Грузії ж відповіли, що "прямо на кордоні на Саакашвілі чекає процедура затримання і в'язниця".

Саакашвілі у Грузії та в Україні: що відомо

  • Саакашвілі покинув Грузію у 2013 році, на Батьківщині проти нього відкрили низку кримінальних справ. Колишнього президента, зокрема, звинувачували у перевищенні повноважень при розгоні акції опозиціонерів 2007 року, розгромі телекомпанії «Імеді» та вилученні власності в засновника цієї телекомпанії Бадрі Патаркацишвілі.
  • В українську політику Саакашвілі потрапив навесні 2015 року. Тоді п’ятий український президент Петро Порошенко призначив його головою міжнародної ради реформ та дав йому українське громадянство. У 2018 році політика вислали з України до Польщі за перетин українсько-польського кордону за «загубленим паспортом».
  • У травні 2019 року Зеленський повернув українське громадянство Саакашвілі, після чого той повернувся до України.