У КСУ натякнули, що проти Зеленського треба відкрити кримінальну справу / фото УНІАН

Реакція президента Володимира Зеленського на рішення Конституційного суду України є підставою для відкриття кримінального провадження за заклики до повалення державного устрою.

Як передає кореспондент УНІАН, про це суддя Конституційного суду Ігор Сліденко сказав на брифінгу в Києві.

Читайте такожДБР відкрило провадження щодо голови Конституційного суду Тупицького: у чому його підозрюють

Відео дня

Він зазначив, що йдеться про заяви щодо необхідності розпуску КСУ. «Не забувайте, що подібного роду заява, просто заява, я не говорю про дії, це вже є підставою для того, щоб відкривати кримінальне провадження - це заклики до повалення державного устрою. Публічні заклики, які зробив президент», - сказав Сліденко.

Він вважає, що зараз робиться все для того, щоб знищити суд. «КСУ знищується з літа минулого року. І це ні для кого не секрет. Спочатку нас хотіли перевести в Харків, потім нам хотіли обрізати повноваження… Єдине завдання було не дати можливості КС працювати», - заявив суддя.

Сліденко заявив, що це робиться тому що «КС став впоперек дороги власне кажучи цьому «турборежиму», тому що вибачте ідеї, інакше як ідіотичними назвати не можу, про 300 депутатів, це не конституційне право, це з розряду комуноанархії».

За його словами, наукової методології щодо необхідної кількості народних депутатів у Верховній Раді України не існує. Він наголосив, що зараз актуальні питання щодо створення дієвого механізму в реалізації публічної влади в трикутнику - президент, парламент, уряд, а не кількість депутатів. Сліденко вважає, що на сьогодні ситуація з роз'єднаності органів влади «взагалі перетворюється в хаос».

Він заявив, що президенту треба уважніше ставитися до інших органів державної влади, а не слухати заяви колишнього депутата Сергія Лещенка, що «нібито КСУ скасував електронне декларування». «І його реакція (йдеться про президента -УНІАН), м'яко кажучи, не адекватна - ця реакція є підставою для того, щоб звинуватити його в кримінальному злочині. Як він з цієї історії буде виходити, я чесно кажучи не знаю», - сказав Сліденко.

За його словами, «ситуація була істерично роздута - ніякої загрози нічому немає». Суддя заявив, що йдеться про звичайну законодавчу роботу щодо виправлення норм, які є неконституційними.

Сліденко наголосив, що нікому не можна дозволяти диктувати умови КСУ і «до суддів відкривати двері чоботом, тому, що це ганьба, це кінець держави».

Скандальне рішення КСУ: що відомо

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через це рішення НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження усього складу Конституційного суду.
  • У законопроекті йдеться, зокрема, що рішення КС від 27 жовтня є "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів".
  • Зеленський пропонує припинити повноваження суддів КСУ з дня набрання чинності законом, а суб'єктам призначення суддів пропонує невідкладно розпочати процедуру конкурсного відбору нового складу суду.