Знищена російська військова техніка в Харкові / фото REUTERS

Україна закликала російських та білоруських військових не виконувати злочинні накази щодо захоплення територій України.

Як повідомляє кореспондент УНІАН, відповідне звернення озвучив радник голови Офісу президента України Олексій Арестович на брифінгу.

"Шановні солдати Російської Федерації та Білорусі, не виконуйте злочинні накази. По ходу кампанії, яку ви можете відслідковувати, чудово видно, що ще доба-дві, і ви захлинетесь у наступі", - наголосив Арестович.

Відео дня

"Командування застосовує вас як м'ясо. Інакше пояснити рух легкоброньованої техніки у великонаселені міста з дуже серйозною обороною, як Київ та Харків, і які розкалашмачують за годину, неможливо. Смертями ваших товаришів по зброї переповнений весь інтернет. І я думаю, що ви чудово розумієте, що навіть якщо особисто кожен із вас уціліє, що малоймовірно, ось цей останній бій, який ви намагаєтеся дати в районі Харкова та Києва, ні до чого, крім смертей, не приведе", - сказав Арестович у зверненні.

Він заявив, що вже багато російських військ спілкуються з місцевими жителями, намагаються домовлятися, багато хто здався в полон.

"Але я хочу наголосити на одній важливій речі – ми не вважаємо це полоном. Ми не вважаємо вашу здачу та перехід на наш бік чимось ганебним. Мені здається, ви зберігаєте цим свою військову честь. Більше того, ви робите серйозний вибір у житті, відмовляючись від агресивної війни, яка не прикрашає ані Російську Федерацію – велику державу з великим народом і великою культурою, ані Білорусь – наших добрих сусідів із великою культурою і яких ми вважаємо рідними нам людьми історично", – заявив радник голови Офісу президента України.

Він закликав складати зброю або відмовлятися від виконання злочинних наказів та зазначив, що керівництво країн-партнерів повідомлено про цю пропозицію України.

"Тим із вас, хто перейде на наш бік, будуть надані відповідні гарантії. Принаймні попередні переговори про це ведуться", - сказав Арестович.

За його словами, такий вчинок буде мужнім вчинком людини, яка в історичний момент для всього світу знайшла сили зробити особистий вибір, а не бути "порожньою маріонеткою на службі у напівбожевільного диктатора".

"Ви можете не переходити на наш бік, не здаватися в полон. Просто блокуйте виконання злочинних наказів. Як військова людина, ви знаєте чудово, що є мільйон способів не виконати наказ – заблукали, зламалися, не працює радіостанція тощо. Ми віримо у вас і розраховуємо на вашу мужність, честь та розсудливість", - сказав Арестович.

Вас також можуть зацікавити новини: