Україну закликають відкрити доступ до об’єктів держвласності / фото УНІАН

Українська держава володіє сотнями підприємств, які не генерують додаткової вартості й не забезпечують громадян робочими місцями. Однак, при правильному підході, якби держава відкрила до них доступ для інвесторів, занепадаюче майно стало б важливим ресурсом для оживлення економічної активності всередині країни.

Про це йдеться в статті РБК-Україна "Війна економік. Чи виграє бізнес, якщо держава відкриє доступ до об’єктів держвласності". 

Зокрема, у якості прикладу видання наводить ситуація із спиртзаводами, яких наразі 19 на балансі ДП "Укрспирт". Усі вони перебувають у майже недієздатному стані.

Відео дня

Втім, потужності цих держпідприємств майже готові локації для реалізації нових інвестиційних проектів. Майно з відповідною інфраструктурою можна також використати для релокації бізнесу, який зупинив діяльність у зоні бойових дій і потребує переміщення у безпечні регіони.

"Спиртзаводи придатні як для запуску виробництв за профілем, так і в якості складів. При цьому потреба у їхньому використанні є актуальною вже сьогодні, коли сотні підприємств шукають можливості для переїзду і перезапуску своєї діяльності", - йдеться в статті.

Крім того, сьогодні в Україні колосальний дефіцит складських приміщень. Лише столичний регіон втратив до 20%. Частина складів опинилися під окупацією в південних і східних областях. В агросекторі втрати складів та елеваторів KSE Institute оцінює у понад 272 мільйони доларів. Спиртзаводи ж придатні в якості складів.

В цілому ж, експерти та гравці ринку зазначають, що у цій ситуації є два варіанти:

  • Перший – залишити все як є. У такому випадку більшість державних підприємств рано чи пізно збанкрутують. Держмайно здеградує до такого стану, що втратить будь-яку інвестиційну привабливість. Користі від цього не отримає ніхто.
  • Другий – дати бізнесу можливість стати власником цих об’єктів, інвестувати, створити нові виробництва, склади, мультимодальні хаби. Тобто пристосувати їх під запити, які сьогодні є у бізнесу.

"Охочі інвестувати в занепадаючі об’єкти є. Наразі активно триває релокація підприємств з півдня та сходу. Їм дуже потрібні нові виробничі майданчики

. Бізнес готовий відновлюватися і навіть розвиватися. Слово за державою, яка має можливості для створення сприятливих умов для відновлення і розвитку бізнес-активності", - резюмує видання.