В ДБР нагадали Порошенку, що він зобов’язаний давати покази

У Державному бюро розслідувань заявляють, що екс-президент Петро Порошенко зобов’язаний давати показання.

Про це повідомляє прес-служба ДБР.

У ДБР нагадали, що суд обрав Порошенку запобіжний захід, яким зобов'язав: прибувати за кожною вимогою до органу досудового розслідування, прокурора, слідчого судді, суду.

Відео дня

У ДБР також наголосили, що Порошенко має процесуальний статус підозрюваного. "Підозрюваний, навіть якщо це народний обранець, у будь-якому кримінальному провадженні не може визначати кількість допитів та види процесуальних дії, які потрібно провести під час розслідування. Статус народного депутата не дає права ігнорувати Кримінальний процесуальний кодекс України", - заявили у відомстві. У ДБР підкреслили, що брати участь у процесуальних діях є обов’язком Порошенка.

"Саме закон визначає, що у нього є певні обов'язки, які він має виконувати, а не керуватися особистими бажаннями щодо цього. Тому з прикрістю сприймаємо слова адвоката Петра Порошенка про те, що його підзахисний "не співпрацюватиме зі слідством", - йдеться у повідомленні.

Також в ДБР вважають, що Печерський райсуд Києва вчинив надто поблажливо, коли відпустив Порошенка під особисте зобов’язання. "Отже, доводиться констатувати, що запобіжний захід Порошенку у вигляді особистого зобов'язання надто поблажливий. Стає все більш очевидним, що Порошенко хоче зірвати слідство і тільки політизує процес", - йдеться у повідомленні.

Також у ДБР додають, що 31 січня, в день, коли Порошенка запрошують на допит, "допит Віктора Медведчука у ДБР не планується. Відтак не може йти мови про так званий "перехресний допит" з Петром Порошенком".

Як повідомляв УНІАН, 28 січня адвокати Порошенка заявили що екс-президент прийде на одночасний допит з Медведчуком, але не даватиме жодних показань.

"Вугільна" справа Порошенка - що відомо

ДБР розслідує провадження про злочинну схему постачання вугілля з тимчасово окупованих територій і сприяння терористичним організаціям "ЛНР" і "ДНР" групою громадян України.

Порошенко є одним з фігурантів справи. Він підозрюється в тому, що, діючи за попередньою змовою з групою осіб, зокрема з кола представників вищого керівництва РФ, сприяв діяльності терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР".

Кримінальне провадження проти Порошенка розслідується за ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (Фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (Створення терористичної організації) КК України.

У вересні-листопаді 2021 року у цій справі повідомили про підозру народному депутату від "ОПЗЖ" Віктору Медведчуку та колишньому міністру енергетики Володимиру Демчишину.

6 січня 2022 року Печерський райсуд Києва наклав арешт на майно та активи Порошенка.

19 січня суд обрав Порошенку запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання, хоча прокурор просив взяти п'ятого президента під варту з альтернативою близько 1 млрд грн застави.

Адвокати та прокурори оскаржили відповідне рішення суду.

Київський апеляційний суд призначив дату розгляду апеляцій на запобіжний захід Порошенку на 28 січня. Засідання було перенесено.

Вас також можуть зацікавити новини: