В МЗС засуджують висловлювання командувача ВМС Німеччини стосовно окупованого Криму / фото УНІАН

У Міністерстві закордонних справ України засуджують висловлювання командувача Військово-морських сил Німеччини Кая-Ахіма Шенбаха стосовно окупованого Росією Криму.

Про це у коментарі кореспонденту УНІАН повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

Речник заявив, що в МЗС вважають категорично неприйнятними висловлювання Шенбаха.

Відео дня

"Кримський півострів може бути втрачений лише в уяві німецького віце-адмірала. Крим неодмінно повернеться завдяки наполегливим зусиллям України та її партнерів, які виявлятимуть рішучість в протидії державі-агресору. У зв’язку з цим потребує роз’яснення з боку німецького уряду, як слова командувача ВМС корелюються з послідовною підтримкою Німеччиною Кримської платформи", - наголосив Ніколенко.

Читайте такожВ ЄС готові не допустити повторення вторгнення РФ в Україну, як це було з Кримом

"Були особливо здивовані почути сентименти пана Шенбаха про необхідність відновлення діалогу з Росією в той час, як кількість жертв російської агресії вже перевищила 14 тисяч, а понад 100-тисячна армія Росії вишикувалася вздовж українського державного кордону, на Донбасі продовжують гинути люди від російських куль, а Крим перетворився на ґетто прав людини та озброєний до зубів авіаносець, що становить загрозу усьому Чорноморському регіоні", - заявив Ніколенко.

Він нагадав, що на території Німеччини російські спецслужби знищують політичних опонентів РФ, проводять дезінформаційні кампанії та намагаються втручатися у внутрішні справи.

За словами речника "навіть намагання зрозуміти Путіна з боку командувача ВМС Німеччини" повинно мати свої межі.

"У цьому випадку ці межі грубо порушені", - зазначив Ніколенко.

В МЗС вимагають публічного спростування висловлювань командувача ВМС з боку уряду Німеччини, які "підважують суверенітет та територіальну цілісність України і підривають зусилля із деескалації безпекової ситуації в Європі".

На інцидент відреагував і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Нещодавні заяви Німеччини щодо неможливості передачі Україні оборонної зброї, зокрема через надання дозволу на це третім сторонам, безперспективності повернення Криму, вагання щодо відключення РФ від SWIFT — не відповідають рівню наших відносин і поточній безпековій ситуації", - написав він у Twitter.

"Нині як ніколи важлива єдність Заходу щодо Росії. Для її досягнення і стримування РФ ми всі разом докладаємо величезних зусиль. Німецькі партнери мають припинити такими словами та діями підривати єдність і заохочувати Владіміра Путіна до нового нападу на Україну", - наголосив Кулеба. - "Україна вдячна Німеччині за вже надану підтримку, починаючи з 2014 року, а також за дипломатичні зусилля з врегулювання російсько-українського збройного конфлікту. Але нинішні заяви Німеччини розчаровують і йдуть врозріз із цією підтримкою і зусиллями".

Як повідомляв УНІАН, під час конференції індійського інституту оборонних досліджень командувач ВМС ФРН Шенбах заявив, що Україна ніколи не поверне окупований Росією Крим.

Водночас Шенбах зауважив, що хоч Росія і "потрібна" Німеччині, проте Берлін не погоджується з політикою Кремля.

"Росія стара країна, Росія важлива країна… Нам потрібна Росія. Це велика країна, але ця країна не є демократією, на наш погляд… Звичайно, ми не можемо погодитися з тим, що робить Росія, і в Чечні, і в інших точках, ситуація в яких мала б бути врегульована. І так, це також стосується того, що сталося в Україні. Кримський півострів втрачений. Він ніколи не повернеться. Це факт. І ми маємо зрозуміти, що політичні питання — це фактичні питання", – сказав він.

Вас також можуть зацікавити новини: