Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України ухвалила закон «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів» (реєстраційний номер 0032).

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 305 народних депутатів.

Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів підписана від імені України міністром юстиції 12 квітня 2018 року.

Відео дня

Читайте такожУкраїна суттєво відстає в питаннях щодо боротьби з корупцією - Рада Європи

Конвенцією, зокрема: гарантується право на доступ за вимогою до офіційних документів, що знаходяться в розпорядженні державних органів; врегульовуються можливі обмеження щодо реалізації цього права, які повинні бути необхідними у демократичному суспільстві і пропорційними цілям захисту; визначаються засади процедури доступу до офіційних документів, форми доступу та процедури перегляду, додаткові заходи щодо реалізації права на доступ до офіційних документів, звітування про правові та інші заходи, вжиті для виконання положень Конвенції.

Водночас українська сторона заявляє, що «внаслідок збройної агресії Російської Федерації виконання зобов'язань, передбачених Конвенцією, на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі не гарантується до повного відновлення конституційного ладу України на цих територіях».

У висновках до законопроекту зазначається, що загалом ратифікація Конвенції демонструє прагнення держави щодо наближення до норм європейського права та міжнародних стандартів у сфері доступу до інформації, декларує принцип відкритості діяльності органів державної влади України та засвідчує готовність до міжнародної співпраці.