Виправдовував тоді агресію РФ Чуркін / фото ua.depositphotos.com

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця нагадав, як Росія виправдовувала свою агресію проти України на засіданні Радбезу. І робив це тодішній постпред РФ при ООН Віталій Чуркін.

Кислиця розповів, як нині покійний Чуркін колись намагався виправдати дії Росії наявністю "копії оригіналу заяви" Януковича, який звернувся до РФ з проханням використовувати її ЗС в Україні. Про це повідомляє "Укрінформ".

Як зазначив постпред України при ООН, пізніше Дмитро Пєсков заявив, що листа Януковича не було.

Відео дня

"Тобто посол Путіна (Чуркін — УНІАН.) на весь світ заявив, що лист Януковича існував, а рупор Путіна (Пєсков, — УНІАН.) - що не було жодного листа", — зазначив Кислиця.

Український дипломат нагадав, що незадовго до цих заперечень Пєскова Чуркін помер - "чи то отруївся, чи то серцевий напад стався".

Читайте такожСуд мав би отримати оригінал звернення Януковича до Путіна - адвокат

Нагадаємо, постпред Росії в ООН Чуркін помер 20 лютого 2017 року. Він відомий своїми скандальними висловлюваннями про анексію Криму і конфлікт на Донбасі.

Так, Чуркін на засіданні Генасамблеї ООН заявляв, що Крим взагалі не повинен бути у складі України й апелював до положення Статуту ООН про право народів на самовизначення, коли йдеться про референдум у Криму. 

Також 3 лютого 2017 року під час засідання Радбезу ООН постпред Росії заявив, що обстріли на Донбасі можуть припинитися, якщо українська влада скористається "політичною альтернативою". Крім того, він звинувачував Україну в невиконанні Мінських угод, заявляючи, що у всьому винні "радикали".