Олексій Арестович розповів, що потрібно для швидкого звільнення Криму і для припинення війни на Донбасі / УНІАН

Вся персональна відповідальність за агресію Росії проти України лежить на президентові РФ Володимирі Путіні.

На частині сходу України війну можна зупинити одним дзвінком, розповів спікер української делегації в Тристоронній контактній групі (Україна, РФ, ОБСЄ) для врегулювання ситуації на Донбасі, позаштатний радник глави Офісу президента Олексій Арестович в ефірі телеканалу "Дім".

За його словами, рішенням російського лідера Крим може бути звільнений за п'ять хвилин.

Відео дня

"...Війна на Донбасі може бути зупинена одним дзвінком. Крим може бути деокупований за п'ять хвилин рішенням глави Російської Федерації й тільки його персональним рішенням. І, відповідно, вся персональна відповідальність лежить на ньому", – сказав співрозмовник.

Читайте такожДеокупація Донбасу й Криму: Зеленський назвав ключовий пріоритет України в ООН (відео)Спікер додав, що Київ йде політико-дипломатичним шляхом вирішення конфлікту, але водночас удосконалює оборонну сферу, оскільки дипломатія хороша, коли спирається на здатність країни захистити себе.

"...ми робимо все нові й нові ініціативи для того, щоб тримати в тонусі наших політичних візаві з Російської Федерації. І вони змушені були перед обличчям нас, і перед обличчям світової спільноти, і перед обличчям історії відповідати, чому вони не реалізують угоди (Мінські угоди щодо Донбасу – Ред.), які самі ж підписали", – зазначив Арестович.

Нагадаємо, Росія у 2014 році пішла на агресію проти України – захопила Крим, вдерлася на частину Донбасу і підтримала бойовиків, які створили так звані "ДНР" і "ЛНР".

Низка країн світу не визнали Крим "російським" і покарали російську владу за агресію – запровадили санкції.

Для врегулювання ситуації на Донбасі 5 вересня 2014 року був підписаний Мінський протокол. Пізніше були підписані ще два документи. Під документами є підпис представника Росії. 

РФ стверджує, що на Донбасі йде "громадянська війна" і називає себе тільки "посередником".

Питання Криму в Росії називають "закритим". Україна створила для деокупації півострова "Кримську платформу", 23 серпня відбувся її перший саміт.