Своє звернення Шмигаль опублікував у Facebook / фото УНІАН Володимир Гонтар

На тлі загострення ситуації на українському кордоні і ризику військового вторгнення російських військ на територію України, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль виступив зі зверненням до українців.

Своє звернення Шмигаль опублікував у Facebook.

Прем'єр-міністр закликав громадян України зберігати спокій і підкреслив, що українська армія готова дати відсіч агресору.

Відео дня

Він зазначив, що 8 років українські солдати боронять кордони, дипломати ведуть складні перемовини, а українці живуть із розумінням, що є небезпечний та підступний сусід, який намагається нас залякати, зламати, знищити. Але сьогодні, на відміну від 2014-го, наша армія готова.

"Вчора разом із прем'єр-міністром Литви були на контактній лінії. Що ми почули від командування нашими Збройними силами? Що сьогодні армія забезпечена усім необхідним — від пального до озброєння. Що Збройні сили постійно відстежують розвиток подій. Я вкотре наголошу: армія готова давати відсіч ворогу будь-якої миті", сказав Шмигаль.

Він додав, що війна, яка ведеться проти нас, — це не тільки солдати й зброя. Вона має багато вимірів. Газова криза в Європі, розхитування курсу гривні, кібератаки на урядові ресурси, масові псевдомінування об’єктів інфраструктури, проплачені мітинги… Це все елементи гібридної війни.

І найстрашніший з них — дезінформація з нагнітанням паніки.

Прем’єр-міністр наголосив, що ми живемо у світі швидкого поширення інформації, коли панічні настрої для ворога є подарунком. Саме паніка краще за танки та автомати знищує держави. Це не 2014 рік, а 2022! Наша армія сильна, наша позиція на міжнародній арені — сильна. Ми сьогодні економічно — сильні.

"Бюджет виконується. Залишки на казначейському рахунку стабільно високі. Міжнародні резерви — 29 млрд доларів. Реальних макроекономічних причин для дестабілізації курсу гривні не існує — давайте не створювати їх самі, підігруючи ворогу.

Наші міжнародні партнери показали свою підтримку не на словах, а на ділі — їхня допомога щодня підсилює нашу армію, нашу економіку, наші позиції на міжнародній арені. Такого єднання провідних демократій світу не було вже десятки років. І наш ворог це бачить. І намагається розхитати корабель зсередини: залякати нас, роз’єднати нас, українців", - зазначив Шмигаль.

Прем'єр нагадав, що Росія є небезпечним сусідом, який намагається нас знищити, проте армія України забезпечена всім необхідним і готова дати відсіч у будь-який момент.

Шмигаль закликав українців зберігати спокій, не піддаватися на провокації ворога та дезінформацію.

"Єдине, що сьогодні дійсно нам потрібно — не піддаватися на гібридні провокації ворога, на дезінформацію. Наша армія готова. Наша армія сильна! Наша армія мужня! Такими маємо бути й ми. Наші солдати мають відчути, що за ними теж стоїть сила — сильний духом, мудрий, єдиний український народ! Довіряйте своїй державі! Довіряйте своїй армії! Вірте в Україну! Тільки разом ми непереможні! Слава Україні!", - сказав Шмигаль.

Заява президента України:

12 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський закликав українців не панікувати на тлі повідомлень про можливе вторгнення Росії.

Про це він заявив під час зустрічі зі ЗМІ після перегляду тактико-спеціальних навчань у Херсонській області.

Зеленський вважає, що наша держава має розраховувати на своїх військових і своїх громадян, і бути готовою в будь-який день. При цьому він зазначив, що інформпростір переповнений інформацією про російське вторгнення.

Російська загроза та евакуація з України:

У січні 2022 року Державний департамент США санкціонував добровільний від'їзд своїх співробітників і розпорядився про від'їзд членів їх сімей з посольства в Києві. Зазначалося, що таке рішення було прийнято через загрозу військових дій Росії.

Посольство Сполучених Штатів закликало американських громадян не їхати в Україну через загрозу вторгнення РФ і пандемії коронавірусної інфекції.

10 лютого президент США Джо Байден попередив американців, які залишалися в Україні про те, що вони мають негайно залишити країну, оскільки Росія продовжує загрожувати вторгненням.

11 лютого держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Росія може почати нове вторгнення в Україну в будь-який момент, в тому числі під час зимових Олімпійських ігор. Блінкен зазначив, що Вашингтон продовжує скорочувати чисельність співробітників американського посольства в Україні та повторив заклик Держдепартаменту, щоб всі американці в Україні покинули країну негайно.

Президент США Джо Байден 11 лютого провів онлайн-зустріч з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом і лідерами держав-членів Альянсу, а також керівництвом Євросоюзу. 

Також 11 лютого низка країн закликали своїх громадян покинути територію України. Серед них - Латвія, Південна Корея, Норвегія, Великобританія, Данія, Чорногорія, Нідерланди, Естонія.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван закликав громадян США покинути Україну протягом 48 годин. Він попередив американців, що якщо вони залишаться в Україні, то нарвуться на ризик, що потім не буде ніякої можливості для виїзду і не буде ніякої перспективи, що США будуть здійснювати евакуацію за допомогою військових.

12 лютого 2022 року Німеччина закликала своїх громадян залишити Україну.

12 лютого 2022 року з'явилася інформація про те, що британські військові інструктори залишають територію України.