За словами Стафанішиної, Україна виходить на новий рівень євроінтеграції / фото УНІАН

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина висловлює переконання, що Україна точно стане членом Європейського Союзу, але це питання часу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Стефанішина сказала на прес-конференції «Україна та Угода про асоціацію з ЄС: моніторинг виконання 2014-2019».

«Україна точно стане членом ЄС. Це питання часу. В першу чергу, я вважаю, це питання часу, який Україна визначить сама для себе, тому що Європейський Союз - це не донорська організація, це об'єднання сильних економічно незалежних стабільних демократичних країн, і саме тому Україна зараз на шляху тих реформ, які дозволять Україні бути повноправним членом Європейського Союзу в розумінні того, що ми будемо сильні, економічно незалежні, і той прогрес навіть, який є сьогодні, він говорить про те, що цей шлях вже є невідворотнім», - заявила Стефанішина.

Відео дня

Читайте такожЄС виділив Україні понад 11,5 мільйонів євро на реформу держуправління

Вона також зауважила, що Україна зараз «виходить на рівень євроінтеграції 2.0».

У цьому зв'язку, Стефанішина відзначила, що треба робити акцент на статті 481 Угоди про асоціацію, яка передбачає, що періодично сторони мають переглядати ефективність тих чи інших механізмів угоди.

«Це критично зараз з точки зору того, що Україна за 5 років зробила колосальну роботу і навіть 41% виконання найбільшої угоди Європейського Союзу з третьою країною - я думаю - що це колосальний результат, не ідеальний, але колосальний прогрес враховуючи те, що угода стосується приблизно 27 сфер правовідносин», - сказала вона.

За її словами, процес оновлення Угоди про асоціацію комплексний і не складається з якогось одного документа.

Також Стефанішина повідомила про очікування від саміту Україна-ЄС, який має відбутися у жовтні цього року.

«Я натхненна результатами свого візиту у Брюссель. У мене була велика кількість зустрічей, і фактично той прогрес, який ми маємо на сьогодні, і збільшення динаміки виконання угоди через ті законопроекти, які були ухвалені парламентом у форматі турборежиму, і тими підзаконними актами, які урядом розробляються, ухвалюються на виконання цього законодавства, вони дозволяють нам говорити, що саміт Україна-ЄС, який відбудеться у жовтні цього року, може і має бути достатньо амбітним», - наголосила віце-прем’єр.

«Ми виносимо, як пропозиції щодо результатів саміту, усі рішення стосовно інтеграції в єдиний цифровий ринок, просування по прийняттю України в мережу регуляторів електричної енергії, і тут я з захватом можу говорити, що Україна і технічно, і юридично готова для того, щоби стати частиною європейської системи. Так само ми розраховуємо на підписання угоди про спільний авіаційний простір і початок другої місії в рамках (підготовки до підписання - УНІАН) угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (ACAA) (угоди про так званий «промисловий безвіз» - УНІАН)», - сказала Стефанішина.