Володимир Зеленський / president.gov.ua

Рівно рік тому, 20 травня 2019 року, комедійний актор, продюсер і сценарист Володимир Зеленський став президентом України. Згідно з результатами останніх опитувань, більшість українців оцінюють його перший рік на «добре» і «задовільно». За цей час як сам президент, там і його найближчі соратники потрапили в ряд як голосних, так і курйозних скандалів, добірку яких і зробив УНІАН.

УНІАН

Розпуск Ради

У своїй інавгураційній промові Зеленський заявив, що розпускає Верховну Раду, яка була обрана ще в кінці 2014 року. Нові вибори в Раду пройшли вже в липні 2019 року, на яких приголомшливий результат показала партія Зеленського «Слуга народу». Вперше в історії України в Раді було сформована монобільшість. При цьому одним із головних критеріїв відбору в партію - була відсутність депутатського досвіду.

"Українські жінки - один з брендів країни"

В ході офіційного візиту в Париж 17 червня Зеленський дозволив собі необережне висловлювання, що викликало хвилю обурення в Україні.

Виступаючи в найбільшому у світі кампусі стартапів Station F у Франції, Зеленський назвав українських жінок одним із брендів країни.

Після цього українки запустили в соцмережах флешмоб про свої досягнення з хештегом #я_тобі_не_бренд, #янебренд, #янетуристичнийбренд.

«Вийди звідси, розбійник»

10 липня під час робочої поїздки в Бориспіль Зеленський вигнав секретаря міськради Борисполя Ярослава Годунка із залу під час наради.

«Ярослав Миколайович, це ви? Вийди звідси! Розбійник ти. Погано чуєш мене?» - сказав Зеленський. Фраза президента вмить стала мемом.

«Баканову подзвоню з приводу цього чорта»

Після закінчення засідання Зеленський не помітив, що мікрофони були все ще включені і заявив: "Зараз подзвоню Баканову (главі СБУ - УНІАН) з приводу цього чорта».

Напад прес-секретаря Зеленського Юлії Мендель на журналістів

Окремо варто згадати прес-секретаря президента Зеленського Юлію Мендель, яка не раз потрапляла у скандали через висловлювання та свою поведінку.

Так, на одному з ток-шоу спікер президента заявила, нібито українські військові в зоні ООС ведуть вогонь по житлових будинках, школах, дитячих садках та лікарнях, якщо звідти стріляли окупанти на Донбасі. Через це Мендель навіть викликали на допит в ГПУ.

Але найбільш відомим інцидентом стала сутичка Мендель з представником ЗМІ з програми "Схеми". Помічниця президента виривала мікрофон і штовхала журналіста Сергія Андрушка, не даючи йому підійти до президента.

Але перед тим, як напасти на українського журналіста, Мендель потренувалася на закордонному журналісті Крістофері Міллері, якого вона відтягнула від Зеленського під час проведення "Ялтинської європейської стратегії" (YES) у Києві 13 вересня.

Ілюстрація REUTERS

«Турборежим» Зеленського

У перші місяці нова Верховна Рада працювала у "турборежимі". Законопроекти писалися і приймалися з великою швидкістю і практично без обговорень, що викликало безліч питань у колег. Одним з головних прихильників відомого "турборежиму" в Раді був керівник Офісу президента Андрій Богдан.

«Я ж не лох якийсь... Зброю прибери»: суперечка Зеленського з добровольцями в Золотому-4

В кінці жовтня 2019 року по всій Україні проходили масові акції проти так званої формули Штайнмайєра, що стосується надання окремим районам Донецької і Луганської областей України особливого статусу і проведення на цих територіях місцевих виборів. В цей час Володимир Зеленський поїхав на передову в Золоте-4 в Луганській області спілкуватися з добровольцями, які були проти відводу українських військ.

Незабаром в інтернеті з'явилося відео, на якому Зеленський спілкується з одним із добровольців. Коли той спробував розповісти президенту про вимоги учасників акцій, президент відповів: "Я ж не лох якийсь. Я до тебе прийшов і сказав: "Зброю прибери". Ти мене не переводи на акції".

У штабі ООС заявили, що люди у військовій формі, з якими спілкувався президент, перебували в Золотому нібито нелегально, а сам Зеленський констатував, що деякі розмови "були емоційними".

Стенограма бесіди Трампа із Зеленським на тлі розмов про можливий імпічмент президента США

Одним з найгучніших скандалів, пов'язаних із Зеленським, стала розмова з президентом США Дональдом Трампом. На думку експертів, Трамп шантажував Зеленського, змушуючи Україну ініціювати кримінальне переслідування сина свого суперника на виборах Джо Байдена. Восени Білий дім без консультацій з Києвом оприлюднив стенограму розмови.

Таким чином Зеленський був втягнутий в американські політичні розборки і опинився між двох вогнів. Будь-яку його дію в той час могли пояснити як гру за одну з конкуруючих в американській політиці сторін і позбавити Україну двопартійної підтримки.

Уривок із стенограми розмови Трампа і Зеленського 21 квітня 2019 року / Фото: AndrewDesiderio / Facebook

"Хто я?": Новорічне привітання Зеленського

Замість традиційного новорічного привітання Зеленський записав зворушливе і ефектне відео, в якому закликав українців відповісти собі на питання: "Хто я?".

«Давайте сьогодні кожен відповість сам собі дуже важливе питання: "Хто я?" Президент України, успішний адвокат, звичайна домогосподарка, студент-філософ з Могилянки, агроном з Черкащини. Хто я?», - казав Зеленський.

Своїм привітанням Зеленський намагався донести, що український народ завжди був єдиним і не важливо, як названі вулиці та пам'ятники.

"Адже ми представляємо його (майбутнє - УНІАН) однаково – це успішна і процвітаюча країна, де немає війни, країна, яка повернула своїх людей і свої території. Де неважливо як названа вулиця, тому що вона освітлена й заасфальтована. Де немає різниці, біля якого пам'ятника ти чекаєш дівчину, в яку ти закоханий. Якщо ми бачимо майбутнє однаково, це має нас об'єднати", - заявив він.

Проте в опозиційно налаштованих громадян його слова викликали обурення.

Звільнення керівника Офісу президента і головного соратника Андрія Богдана

За деякими даними, Андрій Богдан був одним з тих, хто переконав Зеленського піти в президенти ще у 2018 році. Під час президентської кампанії-2019 Богдан був радником Зеленського з юридичних питань, а після інавгурації був призначений главою Адміністрації президента.

Практично весь 2019 рік Богдан і Зеленський були разом на більшості як офіційних, так і неофіційних зустрічей. І екс-глава ОПУ перетворився на головного "шептуна" президента. Проте 11 лютого Зеленський звільнив Богдана з посади керівника Офісу президента України. На його місце прийшов помічник президента Андрій Єрмак, у якого, за даними журналіста Юрія Бутусова, був конфлікт з Богданом ще з літа 2019 року.

"Реанімування" Саакашвілі

28 травня 2019 року Зеленський своїм указом повернув Михайлу Саакашвілі громадянство України, а вже наступного дня екс-президент Грузії рейсом з Варшави прилетів в міжнародний аеропорт Бориспіль в Києві, де його зустріли понад сотні прихильників і велика кількість журналістів.

Майже через рік Зеленський призначив політика головою Виконавчого комітету реформ. У відповідь Грузія відіслала свого посла з Києва.