Зеленський прокоментував протести у російському Хабаровську \ фото УНІАН

Президент Володимир Зеленський прокоментував протести у Хабаровському краї Російської Федерації, які тривають з липня 2019 року, заявивши, що в будь-який момент в Росії станеться суспільний вибух.

Читайте такожЕкс-депутат Держдуми пояснив, чому протести в Білорусі для Путіна небезпечніші за ХабаровськПро це він заявив в інтерв’ю виданню Politico Europe, текст якого наводить прес-служба Офісу президента.

«Те, що відбувається сьогодні в Хабаровську, - це дуже зрозуміла позиція людей, які виходять (на мітинги - УНІАН). У них є своя думка. І найголовніше, що на них не можна впливати лише за допомогою тієї інформаційної політики Російської Федерації, не можна промивати мізки. Зрозуміло, що в будь-який момент буде суспільний вибух. Те саме ми бачимо сьогодні в Білорусі. Люди стомлені від такої політики. А коли люди стомлені, це у будь-якому випадку говорить про - я не знаю, чи це слабкість того чи іншого організму, але це точно є проблемою для організму», - заявив Зеленський.

Відео дня

Він відзначив, що не може сказати чи станеться в РФ те саме, що зараз відбувається в Білорусі. «Але те, що я бачу: народ Білорусі більше не буде витримувати політику, яка була раніше. Владі треба дослухатися до людей. І найголовніше: кидаючи людей, які мають іншу точку зору, у поліцейські «бобики» чи використовуючи кийки, інші засоби, не можна побудувати діалог з людьми. І це стосується кожної з цих країн», - наголосив Зеленський.

Президент відзначив, що з суспільством повинен бути діалог, «людей потрібно чути». «Якщо люди хочуть змін, значить, настав час для цих змін, і зміни мали бути ще раніше», - підкреслив він.

«В Україні було два Майдани. І я бачу там таку саму ситуацію: люди не хочуть жити так, як раніше. Люди прагнуть іншого. Якщо не буде діалогу, якщо влада не говоритиме про це з людьми й робитиме вигляд, що це відбувається «десь, у тому чи іншому районі, це ж не вся країна», то потім буде хвиля. А хвиля завжди змиває все минуле», - резюмував президент.

Протести в Хабаровську

Протестні акції в Хабаровському краї проходять з 11 липня 2020 року в Хабаровську, Комсомольську-на-Амурі, Ніколаєвську-на-Амурі, Совєтській Гавані та інших містах і селищах регіону, а так само в Новосибірську, Владивостоці та Омську в зв'язку з арештом 3-го губернатора Хабаровського краю Сергія Фургала.

23 вересня 2018 року Сергій Фургал виграв вибори губернатора Хабаровського краю, обійшовши у другому турі кандидата від партії «Єдина Росія».

13 грудня 2018 року Путін указом позбавив Хабаровськ статусу столиці Далекосхідного федерального округу, який був перенесений до Владивостока.

9 липня 2020 року слідчим комітетом РФ було затримано чинного губернатора краю Сергія Фургала, того ж дня етаповано до Москви. Затримання було пов'язане з кримінальною справою 2005 року.

10 липня Басманний суд Москви заарештував губернатора на два місяці, судове засідання проходило в закритому режимі.

Місцеві жителі впевнені в політичному підґрунті кримінального переслідування Фургала.