Пухкі профітролі і ніжні еклери - прекрасне частування до чаю. Також ці тістечка можна начинити солоною начинкою, наприклад, крабовим салатом або паштетом - тоді вийде прекрасна солона закуска. Заварне тісто вариться досить просто і працювати з ним приємно, якщо дотримуватися рецепту. Заварне тісто вважається досить калорійним і дорогим, але зрідка побалувати себе такою смакотою можна.
Раніше ми розповідали, як приготувати заварне тісто на вареники і пельмені. А зараз розповімо про заваре тісто з порожнинами всередині, з якого готують профітролі і еклери.
Як зробити заварне тісто - покроковий рецепт
- Пшеничне борошно - 150 г.
- Курячі яйця - 4-5 шт.
- Вода - 250 мл.
- Вершкове масло або маргарин - 100 г.
- Цукор - 10 г.
- Сіль - 5 г.
- Вершкове масло можна замінити маргарином. Наріжте масло кубиками і залиште при кімнатній температурі, щоб воно трохи розтануло.
- У невелику каструлю налити питну воду і трохи нагріти.
- Покласти в теплу воду кубики масла і гріти, поки масло повністю не розтане. Прибрати каструлю з вогню.
- Додати цукор і сіль, добре розмішати, щоб кристалики повністю розчинилися.
- Вмішати лопаткою борошно. Перемішати тісто до однорідності, щоб не було грудочок.
- Повернути каструлю на мінімальний вогонь.
- Варити тісто і постійно помішувати, поки воно не схопиться в густу і гладку грудку. На це знадобиться 2-3 хвилини. Слідкуйте, щоб низ тіста не підгорів до дна каструлі.
- Знову прибрати каструлю з вогню і дати тісту трохи охолонути.
- Вбити по черзі п'ять яєць в тісто і відразу перемішувати. Якщо яйця великі, то вистачить чотирьох. Тісто стане більш рідким, але все ще має зберігати форму.
- Перекласти тісто в кондитерський мішок і видавити на пергамент вироби потрібної форми. Якщо немає мішка, можна просто викласти тісто на пергамент ложкою.
- Маленькі тістечка печуться 10-15 хвилин при 200° залежно від розміру, еклери печуться 25 хвилин. Деко з тістом ставлять в розігріту духовку і під час випічки не відчиняють дверцята.
Чому не виходить заварне тісто
Заварне тісто досить просте в приготуванні, але все ж вимагає дотримання деяких нюансів.
Відео дня
- Якщо додати занадто багато яєць або не доварити тісто, то воно вийде рідким і вироби не піднімуться. Якщо заварне тісто здається вам занадто рідким - накрийте його плівкою і поставте його на 1 годину в холодильник.
- Під час запікання заварних тістечок не можна відкривати дверцята духовки, інакше вироби опадуть.
- Якщо вироби з заварного тіста вийшли блідими і занадто м'якими, то тістечка випікали при занадто низькій температурі (нижче 200°) або поставили в не розігріту духовку.
- Визначити, чи достатньо яєць в тісті, можна по борозні. Проведіть пальцем неглибоку борозну в тесті. Якщо її краї плавно сходяться, то яєць достатньо.