Що приготувати на старий новий гол / фото depositphotos.com

Старий Новий рік, а також день Василя і Щедрий вечір, був дуже популярним святом у наших предків. 14 січня за старим стилем відзначали Новий рік - накривали пишний стіл і запрошували рідних. Кулінарні традиції цього свята дійшли до наших днів. Розповідаємо, що приготувати на Старий Новий рік, щоб було смачно, ситно і не дуже складно.

Багата кутя

Як і в Різдво, на Старий Новий рік прийнято готувати кутю. Але на відміну від різдвяної, ця страва не має бути пісною. На Старий Новий рік готують багату кутю, яка символізує достаток і хороший урожай.

  • Ячна або пшенична крупа - 2 склянки.
  • Молоко - 1 стакан.
  • Вода - 3 л.
  • Ізюм - 1 ч. л.
  • Мак - 1 ст. л.
  • Мед або варення - 2 ст. л.
  • Горіхи - 2 ст. л.

Крупу промити кілька разів і залити сумішшю молока і води. Варити крупу до готовності (15-20 хвилин). Мак і родзинки залити окропом і залишити на 15 хвилин. Злити частину води і перетерти мак в ступці. Змішати крупу, мак, родзинки і горіхи. Додати мед і нагрівати кашу на невеликому вогні 5-7 хвилин. Кутю подавати з молоком або сметаною.

Свинина на Старий Новий рік

14 січня в народі називали свинячим святом, а на святковий стіл обов'язково ставили страви зі свині або запечене ціле порося. За прикметою, якщо з'їсти страву зі свині, то урожай буде хорошим. Також на стіл можна поставити холодець, кров'янку або нарізку сала. Смачні страви зі свинини опубліковані на нашому сайті.

Вареники на Старий Новий рік

Вареники - ще одне традиційне блюдо Старого Нового року. Для начинки можна використовувати як фарш, так і картоплю або капусту. А на десерт можна зліпити вареники з сиром.

  • Борошно - 5 склянок.
  • Кефір - 500 мл.
  • Яйце - 1 шт.
  • Сода - 1,5 ч. л.
  • Цукор - 1 ст. л.
  • Сіль - 1 ч. л.

Читайте такожНеймовірна капуста пелюстка на зиму: як приготувати яскраву закускуБорошно змішати з сіллю і содою, перемішати до однорідності. Яйце збити з цукром. У борошні зробити поглиблення і влити збите яйце. Влити в борошно теплий кефір. Вимісити тісто, поки воно не перестане липнути до рук. Залишити тісто на 30 хвилин. Після цього можна приступати до ліплення вареників.

Яловичий холодець

  • Яловичина - 600 г.
  • Желатин - 45 г.
  • Вода - 2 л.
  • Цибуля - 1 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Лавровий лист, перець, сіль за смаком.

М'ясо промити під водою і варити 3 години. У бульйоні потрібно знімати пінку. Вогонь повинен бути мінімальним. Через годину після варіння покласти в бульйон моркву і цибулю, а в кінці варіння додати сіль і спеції.

З готового бульйону вибрати м'ясо, розділити на волокна і викласти у форми. Процідити бульйон через марлю кілька разів. Желатин розмішати в склянці гарячої води. Повільно влити воду з желатином в холодець і розмішати. Розлити холодець по формах і залишити в холодильнику на 12 годин.

Вас також можуть зацікавити новини: