Сирна паска сира / фото ua.depositphotos.com

16 квітня у православних настане Великдень 2023. До свята віруючі готують обрядову випічку і фарбовані яйця, а також сирну паску з сиру і жирних вершків. Ця страва символізує Гроб Господній. Домашня сирна паска - достатньо дорога і непроста в приготуванні страва. Але приготувавши її хоч раз, ви ніколи не забудете цей смак.

Як зробити смачну сирну паску - секрети приготування

Інгредієнти для сирної паски коштують недешево, і буде дуже прикро перевести їх даремно. Щоб сирна паска точно вдалася, дотримуйтесь таких порад:

  • Використовуйте сухий і жирний, в ідеалі домашній сир. Вершки і вершкове масло також беріть максимальної жирності.
  • Сир перебийте блендером або перетріть через сито, щоб паска мала кремову структуру і не розпадалася.
  • Для більш багатого смаку в сирну паску можна додати підсмажені горіхи, апельсинову цедру, цукати, сухофрукти. Також можна додати запашні спеції - ваніль, корицю, гвоздику, кардамон, імбир, мускатний горіх.
  • Сирна паска готується в спеціальному посуді - пасочниці. Якщо її немає - можна використовувати залізний друшляк, відерце або банку з дірочками на дні, а також тертку. Отвори в посуді потрібні для того, щоб з сиру стікала сироватка.
  • Готову паску можна полити розтопленим чорним або білим шоколадом, або посипати кокосовою стружкою.

Найголовніша порада при приготуванні сирної паски - готувати десерт потрібно в гарному настрої. Тоді у вас точно все вийде.

Сирна паска рецепт / фото ua.depositphotos.com

Сирна паска заварна

Інгредієнти:

  • сир жирний - 540 г;
  • вершки жирні - 100 г; 
  • яєчні жовтки - 3 шт.;
  • цукор - 100 г;
  • ванільний цукор - 10 г;
  • горіхи, цукати, сухофрукти - за смаком.

Масло заздалегідь дістаньте з холодильника, щоб воно розм'якшилося. Решта продуктів мають бути холодними. Збийте міксером сир з жовтками, розм'якшеним маслом і цукром до однорідності. 

Перекладіть сирну масу в каструлю і поставте на маленький вогонь. Нагрійте суміш до появи бульбашок, але не кип'ятіть. Зніміть з вогню і додайте ванільний цукор. Помістіть каструлю з сиром у велику ємність з холодною водою і остудіть масу.

Холодні вершки збийте в чистому посуді до стійкої піни. Акуратно вмішайте збиті вершки в сирну масу. На цьому етапі також додайте в суміш горіхи, цукати та сухофрукти за бажанням. Якщо додаєте горіхи, то спочатку обсмажте їх на сухій сковороді.

Посуд для паски переверніть догори дном і вистеліть складеною в 4 шари марлею. Вилийте в посуд сирну суміш. Зверху на посуд поставте будь-який гніт. Поставте наповнену сиром форму з гнітом в холодильник на 8-12 годин. Внизу під формою поставте миску - в неї буде стікати сироватка.

Сирна паска зі згущеним молоком і сметаною

Інгредієнти:

  • сир жирний - 300 г;
  • варене згущене молоко - 200 г;
  • сметана - 100 г;
  • вершкове масло - 100 г;
  • сухофрукти, цукати, горіхи за смаком.

Масло заздалегідь дістаньте з холодильника, щоб воно розм'якшилося. Збийте блендером сир, згущене молоко, сметану і розм'якшене масло. За бажанням додайте в тісто наповнювач - сухофрукти, родзинки, горіхи або цедру апельсина.

Викладіть сирну масу в пасочницу, застелену 4 шарами марлі. Переверніть посуд догори дном і поставте зверху гніт. Залиште сирну масу в холодильнику на 12 годин.

Вас також можуть зацікавити новини: