У Росії з заводу вкрали дороге обладнання \ фото УНІАН

У Росії в період з 1 по 5 травня група невідомих проникла на територію ракетно-космічної корпорації «Енергія» та викрала обладнання.

Читайте такожПрямісінько біля Кремля вкрали кабель урядового зв'язку

Про це РБК повідомило джерело в «Роскосмосі», у веденні якого знаходиться підприємство. "Проникнення було зафіксовано камерами спостереження", - уточнило воно.

Відео дня

Прес-секретар держкорпорації Володимир Устименко підтвердив цю інформацію. За його словами, "всі матеріали за фактом незаконного проникнення передані в органи МВС Росії для прийняття процесуального рішення". Інші подробиці події і розмір шкоди Устименко розкривати відмовився, пояснивши це тим, що поліція веде дослідчу перевірку.

За словами джерела російського видання, мова йде про крадіжку електронних плат для космічної техніки, у тому числі науково-енергетичного модуля, призначеного для забезпечення російського сегмента МКС електроенергією і швейцарських приладів.

«Забрали три мішки плат. Після цього інциденту вийшло розпорядження генерального директора про збереження матеріальних цінностей, з яким ознайомили всіх співробітників. Після події встановили сигналізацію», - додав він.

Вартість викраденого оцінити досить складно, оскільки вітчизняна плата space-класу може коштувати від сотень тисяч до мільйона рублів, відзначив директор конструкторської компанії «Космокурс» Павло Пушкін. «При цьому реалізувати їх за ці гроші не вийде, вони цінні спеціальною стійкістю, яка тільки в космосі потрібна», - додав він.

Творець спільноти «Відкритий космос» Віталій Єгоров вважає, що, враховуючи високу вартість електроніки космічного призначення, збиток може досягати десятків мільйонів рублів.