Бунт генералів у РФ: український військовий розповів, коли повстануть проти Путіна / ілюстрація REUTERS

У Росії дедалі частіше бунтують генерали, що призводить до показових відставок. Процес почне набирати обертів після успіхів українських сил на фронті, впевнений генерал армії України, колишній голова служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж.

Як він зазначив в ефірі FREEДОМ, багато генералів незадоволені, але вони бояться репресій. У деяких з них, однак, починає прорізатися голос. 

"Серед військових така тенденція давно. Йде критика і Путіна з його цілями поставленими військовим, і Шойгу, який не здатний, і навіть того теоретика (але не системного практика, тим більше, в агресивній війні) Герасимова. Не тільки дискретизувався в цілому військовий блок, він починає ламатися. Зараз генерали, які мають свою позицію, вже намагаються протидіяти. Заявити свою позицію, чинити тиск на Путіна щодо нездатності Міноборони, начальника Генштабу, окремих команд. Тому з'являються Попов, Сильвестров", – каже Маломуж й нагадує про численні відставки генералів, що сталися за останні місяці – Суровікіна, Мізинцева та інших.

На думку генерала, військові, не останньою чергою, думають про те, як уникнути покарання за військові злочини проти України. 

"Вища ланка не погоджується з позицією Путіна, не бачить перспектив війни, і, найголовніше, не хоче відповідати. Тому що вони – співучасники вже, а тим більше – коли продовжують неуспішно війну, програють на полі бою. Це буде кримінальна відповідальність не тільки для Путіна, але і для них конкретно, як організаторів конкретних терористичних операцій", – додає Маломуж.

Генерал упевнений, що найближчим часом серйозних бунтів серед військових очікувати не варто, оскільки зараз ще Путін тримає контроль над силовим блоком.

"Особливо посилює зараз вплив ФСБ у військах, в організованих приватних структурах, національних об'єднаннях по всій країні. Намагається стабілізувати ситуацію. ... Серед генералів проводять профілактичну роботу, одних відсторонив, щоб не впливали на ситуацію. ... Коли у нас будуть системні успіхи на полі бою, стратегічні наступальні операції на сході, на півдні, захід до Криму – тоді і генерали піднімуться, всі ось ці змовники, які зараз працюють тихо. ... Тоді вже паралельно піднімуться політики і олігархи. Будуть ставку робити на тих чи інших політиків, військових, спецслужби включаться. Але зараз він поки ще тримає позицію, лавірує через різні протиріччя в різних структурах – і Міноборони, і ФСБ, і приватних структурах, політичних секторах", – каже Маломуж.

Бунт генералів у РФ - прогнози та оцінки

Цього місяця в РФ відсторонивши генерал-майора Івана "Спартака" Попова, який доповів командуванню невтішні новини про ситуацію на запорізькому напрямку фронту. Аналогічна ситуація сталася з командиром 106 повітряно-десантної дивізії генерал-майором Володимиром Сильвестровим і командиром 7 десантно-штурмової дивізії генералом Олександром Корневим. 

Аналітики зауважують, що проявлена генералами непокора поширюється на деяких їхніх солдатів. 

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що критика на адресу Кремля і військового командування з боку генералів – "прояв абсолютної ерозійності процесів, які відбуваються і в армії і в політичному процесі в Російській Федерації".  Він впевнений, що в якийсь момент армія або певні групи перехоплять владу в Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: