23 жовтня в Іркутську впав літак / скріншот

Будь-який російський цивільний або військовий літак є потенційним вбивцею своїх пасажирів та пілотів.

Таку заяву зробив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, коментуючи катастрофи двох літаків в РФ менш ніж за тиждень.

"У тому, що відбувається в Росії з її авіацією, немає нічого нового і дивного – це було передбачувано, – заявив експерт. – Протягом останніх кількох років, починаючи з гібридного вторгнення росіян в Україну в 2014 році я зазначав, що санкції мають прискорений ефект на деградацію технічних і технологічних можливостей їх військово-промислового комплексу. І зараз ми можемо спостерігати те, як російський ВПК перетворюється з комплексу, здатного створювати нове озброєння і техніку, на масштабну, розміром в країну, ремонтну базу".

"Росія за десятиліття, навіть надприбутків від експорту газу і нафти, коли на ВПК стали направляти нечувані суми, не змогла забезпечити свою оборонну галузь технічно і технологічно, – додав Коваленко. – Зараз не можуть гарантувати навіть якість базової продукції, що випускається... На російську авіацію після початку повномасштабного вторгнення в Україну чиниться тиск застосування на порядок більший, ніж до 24 лютого".

На його думку, саме тому що вилітає на виконання бойового завдання російський Су-34 в Єйську спікірував в житлову будівлю, і Су-30СМ, який виконував випробувальний політ, продемонстрував свою технічну дефективність та вбив власних же пілотів.

Авіакатастрофи в Єйську і Іркутську: що відомо

Нагадаємо, 23 жовтня у російському Іркутську на житловий будинок впав винищувач Су-30, який вилетів з авіазаводу. Загинули двоє пілотів, вони не встигли катапультуватися.

А 17 жовтня в Єйську на житловий будинок впав надзвуковий винищувач бомбардувальник Су-34. Тоді загинули 15 людей, пілотам вдалося врятуватися.