Путін продовжує спотворювати історичні факти / Скріншот з відео

Кремль буде "переписувати" історію і інтерпретувати будь-які події на догоду своїм інтересам. Таку думку в ефірі "Ходорковський-Live" висловила професор нової школи в Нью-Йорку Ніна Хрущова (правнучка 1-го секретаря ЦК КПРС СРСР Микити Хрущова). 

Вона вважає, що остаточна відмова Кремля від наукового підходу до історії і повернення до її пропагандистської основи чітко простежується у висловлюваннях президента РФ Володимира Путіна в ході "Прямої лінії", яка відбулася 14 грудня. "Путін ясно дав зрозуміти, що історію ми не віддамо на відкуп історикам науковим, тому що це - державна політика. Про це неодноразово говорив Мединський (помічник Путіна – УНІАН), і про це говорять нові шкільні підручники", — сказала Хрущова.

Вона звернула увагу на слова президента Росії про те, що історію слід поважати і критикувати з обережністю. "Будучи Хрущовою (правнучкою радянського лідера Хрущова - УНІАН), я подумала: як цікаво - тобто Сталіна будемо критикувати з повагою, а Хрущова - довбати на кожному кроці за десталінізацію", - сказала політолог.

Відео дня

На її думку, Путін остаточно дав зрозуміти, що історію буде "писати" російська влада в залежності від своїх інтересів. Тобто минуле "буде показано так, як це вигідно Кремлю", тому що в іншому випадку – це проти "національних інтересів". Як уточнила професор, відтепер можна говорити: подібний підхід - цілеспрямована, відкрита політика Російської Федерації.

Вона зазначає: в ході вчорашнього виступу Путін історію використовував вибірково, а також спотворював реальне значення певних цитат, які він застосував, і приписував іншим авторам.   

Наприклад, говорячи про необхідність політизації і мілітаризації шкільної освіти, російський президент процитував: "Війни виграють не полководці, а вчителі і священики". При цьому він продемонстрував власне незнання історії, оскільки приписав цю цитату першому канцлеру Німецької імперії Отто Бісмарку (1815-1898), при цьому її автор - німецький географ Оскар Пешель (1826-1875).

Також Хрущова помітила, що Путін одночасно показує, що йому зрозуміла мова мас, які проживають, зокрема, поза Москвою і Санкт-Петербургом. Це він демонструє заграванням з народом, застосовуючи певний лексикон, наприклад, слова "терки", "кинули", "халява", які вимовлялися в контексті з Україною і "західними партнерами".

Політолог також прокоментувала так звані незручні питання про Кримський міст, "російську реальність" тощо, які "спливали" на екрані за спиною Путіна під час "прямої лінії". За словами Хрущової, мова про добре організовану пропаганду Кремля - відповідаючи на всі нібито гострі питання, російський президент переходив на критику "західних партнерів", звинувачуючи їх у всіх проблемах РФ. "Це було дуже грамотно зроблено", - акцентує фахівець.

Вона підкреслила, що через виступ Путіна "червоною ниткою" пройшли імперські наративи – "російський народ – богоносець, народжуйте більше дітей, діти - наше все". Подібного роду пропаганда, за словами Хрущової, досить ефективно діє на жителів російської периферії.

Політолог також підкреслила, що російський президент в контексті з війною проти України сказав про необхідність "захисту інтересів Батьківщини". Як вважає професор, таким чином Путін дає зрозуміти електорату: в Україні зараз відбувається не те ж саме, як за часів Другої світової війни, коли мова йшла про захист Батьківщини. Нині мова про якісь "інтереси" РФ.

Пряма лінія Путіна

Як повідомляв УНІАН, 14 грудня відбулася "пряма лінія" російського диктатора, в ході якої він знову критикував Захід, обіцяв перемогу у війні проти України, а також розповідав, що у РФ все добре.

Одна з його заяв про Чорне море вже стурбувала Болгарію. Прем'єр країни зазначив, що їм необхідно бути пильними і зміцнювати свою армію.

В українській розвідці заявили, що Путін брехав щоразу, коли "відкривав рот". Крім того, він публічно зізнався у скоєнні військових злочинів.

Вас також можуть зацікавити новини: