Володимир Путін / фото REUTERS

У Росії назріває антивоєнний рух: все більше людей хочуть, щоб війна в Україні скоріше закінчилася. Разом з тим в РФ є ознаки підготовки до великої кадрової "чистки", оскільки Володимир Путін не в змозі визнавати свої помилки.

Про це розповів політолог Іван Преображенський в інтерв'ю Радіо НВ.

"Думаю, що він (антивоєнний рух) назріває з самого початку війни. Особливо сильно починає розвиватися зараз, коли, за неофіційними даними, Кремль намагається повісити відновлення окупованих територій на регіональні бюджети, відповідно, на регіональні еліти, переваливши з себе на них відповідальність, в тому числі за те, що відбувається", – зазначив експерт.

"У центру є інструменти. Він звичними способами це пригнічує, безумовно, – додав політолог. – Придушувати – це одна справа. Питання в тому, що невдоволення регіональних еліт нікуди не дівається від цього".

За його словами, в Росії збільшується кількість тих, хто "швидше проти" війни в Україні.

"Перший стрибок був пов'язаний з дуже простим – з надією на швидку перемогу. Те ж саме було і серед керівництва Росії. Мало з ким Володимир Путін радився перед тим, як почати цю війну, хоча, звичайно, здогадувалися багато. Але коли вона почалася в тому вигляді – це всіх налякало. Всі очікували швидкої, точкової дійсно "спецоперації", яка неважливо чим, але закінчиться протягом декількох тижнів. А зараз ми бачимо, що це затяжний військовий конфлікт, який Путін готовий вести місяцями", – заявив Преображенський

"І, з одного боку, у цих людей є бажання скоріше конфлікт закінчити, а з іншого боку – вони абсолютно позбавлені будь-якої морально-етичної позиції. У російської еліти немає відчуття якихось банальних речей: що вбивати – погано. Це результат довгих, багаторічних чисток державного апарату", – додав він.

Як зазначив експерт, зараз якраз назріває чергова "чистка":

"Судячи з усього зараз його (Путіна) помічник – колишній губернатор Ярославської області Миронов – призначений головою нової комісії з кадрів. Мабуть, мова йде про нову велику чистку – вичистити всіх, хто сумнівався в необхідності початку цієї "військової операції", цієї агресії проти України".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що за 100 днів повномасштабного вторгнення в Україну цілі Росії значно скоротилися

Вас також можуть зацікавити новини: