Після зіткнення російського Су-27 і американського БПЛА MQ-9 над Чорним морем безпілотник впав у воду, а в Сполучених Штатах Америки заявили: роблять кроки, щоб збитий дрон не потрапив в чужі руки. Зокрема американські медіа розповсюдили коментар координатора Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій США Джона Кірбі про те, що власність Сполучених штатів не має отримати ніхто, крім США.

Однак на місце падіння американського дрона-розвідника MQ-9 Reaper вже поспішили росіяни, щоб спробувати дістати з моря уламки БПЛА. Зокрема в акваторії Чорного моря у місці потенційного затоплення безпілотника фіксують кілька кораблів російського флоту, які можуть спробувати знайти та підняти уламки. А секретар Ради національної безпеки РФ Микола Патрушев заявив, що Росія спробує знайти уламки та вивчити їх.

Насправді Чорне море – досить глибоке, плюс, має дуже агресивне середовище, на глибині майже нічого не видно. Тобто, щоб знайти щось на дні, треба, щоб занурювались спеціалізовані морські підводні апарати та відповідні спеціалісти. Представники США і Туреччини про це вже говорять. Мовляв, велике питання, чи варто це робити.

Відео дня

І мова не про те, що в Чорне море через Босфор і Дарданелли не можуть зайти американські кораблі. Конвенція Монтре застосовується лише щодо українського та російського флоту, бо ми воюємо. Американці ж можуть заходити й виконувати свої завдання протягом певного періоду. Проте, знову ж таки, треба розуміти, чи можна те завдання виконати.

Коли затонув російський атомний підводний ракетний крейсер К-141 "Курськ", росіяни не мали можливості його дістати, брехали усьому світові, що щось роблять, а врешті човен підняли з дна західні компанії

Крім того, США вже повідомляють, що, окрім ускладнення будь-яких спроб пошуків уламків БПЛА через агресивні умови й відсутність кораблів у Чорному морі прямо зараз, вони вже дистанційно видалили конфіденційне програмне забезпечення на безпілотнику MQ-9 Reaper.  

І наостанок, щодо спроб Росіян. Головне, що варто розуміти, що навіть якщо вони нічого не зможуть дістати з дна Чорного моря, вони можуть говорити, що щось дістануть. Адже вони дуже брехливі. Проте хочу нагадати, що, коли затонув російський атомний підводний ракетний крейсер К-141 "Курськ", росіяни не мали можливості його дістати, брехали усьому світові, що щось роблять, а врешті човен підняли з дна західні компанії. Також нагадаю, що за Путіна сталася інша катастрофа: коли під час спільних українсько-російських навчань та проведення бойових пусків ракет в Чорне море упав літак Ту-154 (загинули 66 пасажирів та 12 членів екіпажу), в морі змогли знайти лише частину багажу та деталі внутрішнього оздоблення літака. Підняти сам літак змоги не було.

Тому, якщо з Росії, з Кремля, розповідають, що підняли американський дрон і його вивчають, скоріше за все, в такій заяві буде більше брехні, ніж справ по суті.

Ігор Романенко, кандидат військових наук, доктор технічних наук, професор, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант у відставці