У РФ запланували виготовлення 500 бортів / фото REUTERS

Росіяни до 2030 року планують виготовити у цілому до 500 цивільних літаків, 70 - типу Ту-214 на потужностях КАПО (Казанське авіаційне виробниче об'єднання ім. С. Горбунова), яке займається збіркою військових бортів Ту-160М, а також ремонтом та модернізацією Ту-22М3.

Як пише Defense Express, у тому числі посилаючись на висновки представників американської аналітичної установи Jamestown Foundation, РФ не тільки не виготовить усі 500 запланованих цивільних літаків, але і не зможе досягти цільових показників своєї програми з цивільного авіабудування, зокрема, з наступних причин:

  • росіянам не вистачає кадрів (на цей час брак робочої сили визнають 40% всіх авіабудівних підприємств РФ, дефіцит кадрів у цілому по галузі оцінюється в 14 тисяч осіб, в тому числі по лінії "Об'єднаної авіаційної корпорації" (ОАК) як основного виробника цивільних і військових літаків - 8,5 тисяч осіб);
  • у росіян через санкції немає доступу до обладнання США, Європи, Японії, Південної Кореї або Тайваню, необхідного для підтримки темпів виробництва (до 2026 року авіабудівним підприємствам РФ потрібно отримати як мінімум 300 одиниць дефіцитного обладнання).

"Від Defense Express тут можемо припустити, що насправді в цій історії уряд РФ цікавить сам процес, а не фінальний результат. І що план на виробництво 70 літаків Ту-214 на потужностях КАПО, де також складають Ту-160М і ремонтують Ту-22М3, може виявитися насправді методом непрямого стимулювання російського ВПК. Як і в цілому план на 500 літаків до 2030 року, де головним виконавцем має бути саме ОАК ("Об'єднана авіаційна корпорація").

Відео дня

Зазначається, що до початку повномасштабного вторгнення, підприємства авіаційної галузі повинні були постачати Міноборони РФ свої літаки або вертольоти на пряму шкоду собі.

Винищувачі МиГ-31И - у РФ оголосили про успішну модернізацію

Як писав УНІАН, в Росії заявили, що поставили на озброєння вдосконалені винищувачі МиГ-31И, оновлені носії аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал".

Аналітики вважають цю загрозу більш ніж реальною. На їхню думку, не виключено, що за допомогою цих літаків РФ може точніше бити ракетами "Кинджал" по військовій та цивільній інфраструктурі України.

Вас також можуть зацікавити новини: