В Криму підробляють українську мінералку / investigator.org.ua

В окупованому Росією Криму зберігається попит на українську мінеральну воду. Часом її завозять контрабандою невеликими партіями, однак місцеві «бізнесмени» навчились задовольняти попит у повному обсязі, фальсифікуючи продукцію українських брендів.

Читайте такожБудівництво військових кораблів в окупованому Росією Криму порушує міжнародне право - посольство США

Про це повідомляє «Центр журналістських розслідувань». Зокрема, в магазинах на окупованій території Криму продається вода, назву та дизайн етикетки якої запозичено в торгової марки «Моршинська», що випускається в Україні.

Відео дня

До оригінального виробника цей товар жодного стосунку не має. На етикетці вказано, що виробник – товариство з обмеженою відповідальністю «НІК», Бахчисарайський район, село Новеньке, вулиця Авдет, 96, приміщення 1, свердловина №98. Замовником вказано товариство з обмеженою відповідальністю «Тіана», місто Сімферополь.

investigator.org.ua

Наголошується, що оригінальну «Моршинську» випускає Моршинський завод мінеральних вод «Оскар» у місті Моршин, Львівська область, Україна. Брендом володіє міжнародна група IDS Borjomi International. 

Журналісти зв’язався з заводом «Оскар», і там відхрестились від кримського фальсифікату. Керівниця відділу комунікацій IDS Borjomi Ukraine Оксана Російська повідомила, що компанія 16 липня подала заяви до Антимонопольного комітету та Національної поліції. Також компанія готує заяву до суду щодо захисту прав ТМ «Моршинська» від її незаконного використання.

Фальсифікують у Криму не лише «Моршинську». На полиці сімферопольського магазину знайшлася ще одна вода, що маскується під українську – так звана «Целебная Поляна Квасова». 

На етикетці вказаний виробник – і це не завод «Свалявські мінеральні води» із Закарпаття, що виготовляє справжню «Поляну Квасову», а товариство з обмеженою відповідальністю «Источники Кавказа», місто Лєрмонтов, Ставропольський край, Росія. 

Замовник цієї «Поляни»  – те саме товариство з обмеженою відповідальністю «Тіана», зареєстроване у Сімферополі, яке замовляло псевдо-»Моршинську» в ТОВ «НІК».

Зазначається, шо директором та співзасновником фірми «НІК» є Дмитро Володимирович Шинкаренко з Горлівки. Судячи за його сторінкою Вконтакте, Шинкаренко дуже вболіває за «Новоросію» та на свята наряджає своїх малолітніх синів у радянську солдатську форму.

Розслідування також показало, що Шинкаренко близький до керівництва ТОВ «Медіагрупп Ньюсфронт», що виступає юридичною особою однойменного російськго пропагандистського інформаційного агентства .

Раніше повідомлялося, що в окупованому Криму два водосховища опинилися на межі висихання.