Австрійський Райффайзенбанк продовжує роботу в країні-терористці / фото ua.depositphotos.com

Мобілізований після указу російського диктатора Володимира Путіна і відправлений на війну проти України співробітник "Райффайзен Банку" Тимур Ізмайлов був ліквідований 7 жовтня в результаті мінометного обстрілу.

Про це розповів його адвокат, російський правозахисник Костянтин Єрохін.

За його словами, Ізмайлов займав "ключову айті посаду" у російській "дочці" австрійського "Райффайзен Банку", де супроводжував роботу платіжної системи "Мир". Він нібито мав право на відстрочку, але був мобілізований 23 вересня, і вже 5 жовтня опинився в зоні бойових дій на території України.

Відео дня

Раніше сестра "мобіка" розповіла ЗМІ, що її брата викликали до військкомату для "уточнення документів" ще 18 вересня, за три дні до оголошення Путіним "часткової мобілізації".

За її словами, Ізмайлову у військкоматі вручили повістку на навчальні збори на 22 вересня, а на наступний день, коли він з'явився, у нього забрали військовий квиток і мобілізували. "Мобіка" відразу відправили у військову частину Наро-Фомінська, а після в Бєлгородську область. І хоча він мав отримати відстрочку як IT-фахівець в системно-значимому російському банку, це у військкоматі проігнорували.

"Списки з Центробанку РФ на відстрочку досі не дійшли до військкомату. Списки ЦБ подав до Генштабу 28 вересня", - пише Єрохін.

Адвокат також додав, що ні Міноборони РФ, ні військова прокуратура ніяких даних про загибель Ізмайлова йому не надали.

Райффайзен банк в Росії

"Райффайзен банк" в Росії - дочірній банк австрійської групи Raiffeisen Bank International (RBI), якій належить 100% акцій "дочки". Працює в Росії з 1996 року і є одним із 13 системно важливих банків країни-агресора. За підсумками 2021 року він займає 10 місце серед російських банків за обсягом активів і 8 місце за обсягом коштів фізичних осіб.

На початку березня, після початку повномасштабного вторгнення в Україну, видання Reuters повідомляло, що RBI планує згорнути свою діяльність на території РФ. За даними видання, що банк інвестував 2,4 млрд євро в свою російську дочірню компанію, активи якої на кінець минулого року становили 11,96 млрд євро. Згідно з розрахунками Reuters, списання обох активів призведе до скорочення трохи більше ніж на 100 базисних пунктів коефіцієнта основного капіталу групи, що є ключовим показником фінансової стійкості, який становить 13,14%.

Пізніше Raiffeisen Bank International заявив про можливість "ретельно продуманого" відходу з Росії. У банку зазначили, що війна в Україні чинить руйнівний вплив на населення та економіку країни.

У травні австрійська група розірвала відносини з кількома банками в Росії з відкритими в RBI кореспондентськими рахунками. У той же час рішення не стосується російської дочки "Райффайзенбанку".

Утім, попри березневу заяву RBI про готовність піти з РФ, "Раффайзен Банк" досі продовжує роботу в країні-терористці, сплачуючи там податки, які російський режим витрачає, у тому числі, на війну в Україні і вчинення військових злочинів.

Тим часом, "Райффайзен Банк Україна" у відповідь на критику його материнської групи RBI за роботу в РФ регулярно заявляє, що є окремою юридичною особою і ніяк не пов'язаний з російським "Райфом". Також він припинив відносини з клієнтами і грошима, які мають російське і білоруське походження. Зазначимо, що RBI належить 68,18% акцій українського "Райфу", ще 30% - Європейському банку реконструкції і розвитку, решта 1,82% - іншим акціонерам.

Мобілізація в Росії

Війська РФ рано вранці 24 лютого вторглися в Україну, в тому числі з території Білорусі. Кремль не оголошував війну Україні, а назвав повномасштабну агресію "спецоперацією", спрямованою, зокрема, на "денацифікацію" і "демілітаризацію" української держави.

Через півроку Росія відчуває потребу в людських ресурсах для продовження війни, але Путін не відмовляється від початкового наміру окупувати всю територію України.

Тому 21 вересня президент РФ Володимир Путін оголосив про початок часткової мобілізації в країні. За словами російського керівництва, залучати до війни проти України будуть до 300 тисяч осіб. За даними росЗМІ, кількість мобілізованих в Росії може перевищити 1 млн осіб.

Мобілізувати повинні були тільки тих військових, які перебували в запасі. Крім того, військові ще повинні були проходити навчання. Однак насправді повістки отримували не тільки люди з військовим досвідом. Також людей без підготовки майже відразу відправляли на війну з Україною.

Пізніше повідомлялося, що в РФ є серйозні проблеми із забезпеченням мобілізованих, зокрема, не вистачає зимової форми.

В Росії зізналися у загибелі перших п'яти мобілізованих 13 жовтня. Після цього послідувала хвиля критики військового командування.

Вас також можуть зацікавити новини: