Бунт Пригожина обернувся гризнею за майно: політтехнолог пояснив, чим це загрожує / скріншот

Після спроби перевороту ватажок ПВК "Вагнера" Євген Пригожин уклав угоду з російським диктатором Володимиром Путіним, в Росії почали ділити майно, упевнений політтехнолог Аббас Галлямов.

Згідно з умовами угоди, припускає експерт, Пригожин отримав можливість безперешкодно закінчити свої справи в Росії, пообіцявши натомість Кремлю не створювати нових проблем.

"Базові параметри угоди визначені, але, звичайно, процес дуже живий, по ходу справи все пишеться. Угода сама формується прямо зараз, в ній бере участь велика кількість гравців, вони змінюються, тому ситуація в цілому нестабільна. Я думаю, базовий параметр полягав у тому, що Пригожин йде з публічного простору, визнає, що публічна політика – це єпархія Путіна, а він бізнесмен. Ось базова домовленість була. Пригожин погодився більше не створювати владі проблем в публічному просторі, а в обмін на це виторгував для себе право... Ну тобто жодних кримінальних справ, він комфортабельно закінчує справи, розділ майна, бізнесу", – сказав Галлямов в інтерв'ю "Ходорковський LIVE".

За словами Галлямова, для Путіна, у якого і до бунту були проблеми з репутацією, принципово важливо зараз продемонструвати, що він контролює ситуацію і покарає Пригожина, якого публічно назвав зрадником. Однак обшуки, які проводять російські силовики – тільки картинка для пропагандистів. 

"У Росії кримінальних справ немає, щось там з Лукашенком робить, щось там з Африкою відбувається. Тобто йде така дуже складна тривала процедура розділу спільного майна. Тому що той бізнес мільярдний африканський, пов'язаний з Сирією, з Міноборони тощо – величезні гроші. Це спільний по суті бізнес Путіна з Пригожиним і великою кількістю інших акціонерів, їх багато, вони між собою там все зараз ділять. В принципі цей процес дуже конфліктний, що загрожує новими загостреннями. Ми абсолютно не можемо виключати, що в якийсь момент вони пересваряться, і Пригожин почне новий похід на Москву. Федерали цього намагаються не допускати, тому повертають йому зайві конфісковані гроші, зброю і так далі. Намагаються дотримуватися параметрів угоди", – вважає експерт.

Обшуки у ватажка ПВК Вагнер Пригожина - що потрібно знати 

Наприкінці червня ватажок ПВК"Вагнер" Євген Пригожин звинуватив армію РФ в обстрілі своїх найманців, зажадав відсторонення військового керівництва країни і пішов так званим "маршем справедливості" територією РФ, дійшовши до Московської області. На цьому бунт був припинений.

Російський диктатор Володимир Путін у зверненні 24 червня назвав рішення Пригожина "зрадою" і "ударом у спину" та пригрозив ватажкові найманців розправою. 

Того ж дня стало відомо про обшуки в офісі Пригожина і виявлений  мікроавтобус, набитий грошима, що належать ПВК. За підсумками обшуків також показово вилучили зброю, золото та невідомого походження білий порошок. Всього весь арсенал, знайдений у Пригожина, за інформацією російських ЗМІ, був повернутий ватажкові ПВК.

Вас також можуть зацікавити новини: