Ілюстрація / REUTERS

Бактерія, яка поглинає вуглекислий газ і потенційно перетворює його на джерело харчування для інших морських істот, була знайдена в одному з найглибших районів Тихого океану.

Вчені досліджували екосистеми в зоні розколу Кларіон-Кліппертон (CCFZ), яка простягається на 2,5 милі під поверхнею океану. Компанії з Південної Кореї, Німеччини і Великої Британії хочуть добувати на дні цього регіону корисні копалини, такі як нікель, мідь і кобальт. Однак, перш ніж видобуток почнеться, вчені повинні оцінити біологічне різноманіття CCFZ, щоб зрозуміти, яким буде вплив на мешканців підводного світу, пише Newsweek.

Читайте такожУчені зафіксували дощ із вірусів

Відео дня

Вчений з Університету Геріот-Ватт Ендрю Світмен разом з колегами проводили низку дослідів з осадом в CCFZ і виявили дещо незвичайне. Досі невідома бактерія поглинає великі об’єми вуглекислого газу.

«Ми відкрили глибинну бактерію, яка асимілює великі об’єми вуглекислого газу у власну біомасу через невідомий процес. Їхня біомаса потім потенційно стає джерелом поживи для інших глибоководних істот. Тож те, що ми відкрили, - це потенційне альтернативне джерело їжі у найглибших частинах океану, де ми думали нічого такого немає», - сказав Світмен.

Читайте такожВчені припускають, що для існування життя на экзопланетах кисень необов'язковий

До відкриття вчені вважали, що найбільшим джерелом біомаси на дні океану були органічні матеріали, такі як мертва риба і планктон. Команда дослідників тепер збирається провести нові більш детальні дослідження в Тихому океані, перш ніж дозволити компаніям почати видобуток металів на глибині.