Китай хоче добувати сонячну енергію на орбіті / facebook.com/Roscosmos

Китай планує створити першу сонячну електростанцію в космосі. А його вчені хочуть запустити перші мініатюрні прототипи на орбіту в 2021-2025 роках.

Пан Ціхао, який працює над проектом, вважає, що така орбітальна електростанція може забезпечити людство «невичерпним джерелом чистої енергії». Надійність забезпечення, за його оцінками, буде становити близько 99%, пише Newsweek.

Очікується, що орбітальні сонячні електростанції будуть працювати в шість разів інтенсивніше, ніж наземні аналоги. Вони дозволять, приміром, заряджати електромобілі в будь-якому місці на планеті і в будь-який час. Хоча перша експериментальна станція не дасть великої кількості енергії.

Відео дня

Читайте такожВчені запропонували збудувати космічну станцію всередині астероїда

Китайські дослідники розраховують до 2030 року запустити в космос апарат, який буде виробляти один мегават електроенергії. Її вага буде становити одну тону. Станцію збираються розмістити на відстані 36 кілометрів над поверхнею Землі. Вироблена нею електроенергія буде передаватися з орбіти через мікрохвилі і лазерне проміння.

За словами Пана, найбільший виклик зараз – це запуск станції в космос. Адже її вага більш ніж вдвічі перевищує вагу МКС. Дослідники вивчають можливість її побудови на орбіті за допомогою 3D-друку. Інша проблема пов’язана із загрозами, які мікрохвильове випромінювання становлять для атмосфери і екології Землі. Разом з тим, побудова першої космічної вже триває в місті Чунцін.