Ілюстрація / REUTERS

Китай і Захід зчепилися в сутичці за контроль над майбутнім комунікаційних технологій, наступним поколінням інтернету і потоку інформації.

Наступні два тижні можуть вирішити, кому дістанеться домінування над майбутнім. Пекін добре про це знає, тому діє швидко, рішуче і неухильно. Уряд США і американські компанії відстають і лише починають свої спроби наздогнати конкурента. Про це на сторінках Newsweek пише колишній спікер Палати представників Конгресу республіканець Н’ют Гінгріч.

Читайте такожІнтернет для "розумних міст": експерт дала прогноз щодо термінів появи 5G в Україні

Відео дня

На його думку, поки Захід лише «розгойдується, китайська сторона рухається вперед з наполегливістю і відчуттям мети, які необхідні для того, щоб здобути перемогу. Наступного тижня представники глобальної бездротової індустрії включно з операторами мереж, виробниками обладнання і приладів, регуляторами і чиновниками зберуться в Барселоні на щорічній зустрічі Mobile World Congress. Ця подія завжди грала важливу роль для сфери. Але цього року вона буде особливо переломною.

Світ намагається перейти на стандарт 5G. Тож китайські компанії Huawei і ZTE роблять все можливе, щоб лише домінувати у світі з бездротовим зв’язком наступного покоління. Ця першість також серед ключових цілей у програмі Пекіна під назвою Made in 2025. І не дарма. Сучасний світ опирається на бездротові технології. І мережі 5G зроблять з’єднання навіть більш важливим, оскільки так званий «інтернет речей» поєднує всі можливі пристрої.

«У найближчому майбутньому домінування над бездротовим зв’язком буде рівносильно управлінню світом. Пекін вірить в це. І принаймні дехто в нашому уряді почав усвідомлювати цю важливість», - зауважив республіканець.

Але в цей час, союзники США й інші гравці по всьому світу просто спостерігають за гонкою технологій і дозволяють Пекіну маршем і без перешкод йти в напрямку домінування.

«Ми не можемо дозволити країні без поваги до політичної свободи, свободи слова і свідомості домінувати у цьому просторі», - наголосив американський політик.

Він нагадав про нещодавній арешт виконавчого директора Huawei Мен Ванжоу у Канаді на запит США. Адміністрація Дональда Трампа активізувала свої публічні зусилля, намагаючись схилити друзів Америки виступити проти можливої китайської першості у бездротовому світі. І ці зусилля дали певні плоди. Але не достатньо просто добиватися заборони і обмеження використання китайського обладнання в мережах нового покоління. Німеччина вже відкинула такий сценарій. А Велика Британія, яка досі зважує всі «за» і «проти», швидше за все вирішить, що така заборона буде надто дорогою, зважаючи на те, скільки китайських пристроїв вже використовуються в мережі. США потрібна позитивна альтернатива китайській моделі. І з нею потрібно виступили просто зараз, до або під час зустрічі в Барселоні. Якщо цього не зробити, Mobile World Congress може перетворитися на переможний стрибок для Huawei і Пекіна.

Рішення, на думку автора, зовсім не в тому, щоб діяти як Китай. Адже його гра опирається на його власні «сильні сторони», такі як державні інвестиції і фінансування, відсутність внутрішніх перевірок і строга вертикаль ухвалення рішень. Все це Захід не може собі дозволити у боротьбі за домінування в бездротовому світі.

Читайте такожЕксперти розповіли про терміни запуску 5G в Україні

Тому США і Європі потрібно вести гру, виходячи зі своїх сильних «карт»: культури інновацій, сили відкриття цін, а також глибоких і гнучких фінансових ринків. Нинішні західні мережі дуже повільно переходять на 5G, схиляючись видавати оновлений 4G як нову технологію. Тому, на думку Гінгріча, потрібно створити державно-приватне партнерство, метою якою буде розгорнути загальнонаціональні мережі 5G за 2-3 роки. Це буде щось на кшталт бездротового «польоту на Місяць», але з приватним капіталом, який дасть поштовх виробникам мікроелектроніки і пришвидшить розгортання мереж наступного покоління. Це покаже світу, що бездротове домінування Китаю не неминуче.