Вчені зафіксували поглинання нейтронної зорі чорною дірою / фото Event Horizon Telescope

Астрономи вірогідно вперше в історії зафіксували процес, під час якого чорна діра поглинула нейтронну зорю. Такий висновок вони зробили на основі зафіксованого відлуння гравітаційних хвиль, яке поширюється космосом.

Як пише The Guardian, наразі вчені перевіряють зібрані дані. Але якщо вони підтвердяться, виявлення за допомогою детекторів Ligo у США і Virgo в Італії буде перший доказом того, що чорні діри й нейтронні зорі можуть утворювати бінарну систему.

Читайте такожNASA представило найдетальніше зображення Всесвіту (відео)

Відео дня

Спостереження також може вказати на нові деталі про природу таких драматичних процесів злиття. Зокрема, чи розірвала чорна діра нейтронну зорю на шматки під час проходження через горизонт подій, чи вона повільно впала у небуття.

Прес-секретар проекту Ligo і професор фізики Університету Вісконсина-Мілвокі Патрік Бреді сказав, що вірогідне зіткнення відбулося 26 квітня. Однак, потрібно провести ще додаткові оцінки, перш ніж команда вчених зможе впевнено сказати, що чорна діра дійсно поглинула протонну зорю.

Читайте такожВчені показали перше фото чорної діри

«Це наче слухати чийсь шепіт у людному кафе. Буде важко розібрати слова чи бути впевненим, що хтось щось дійсно говорив пошепки. Знадобиться деякий час, щоб дійти висновку про цей випадок», - сказав він.

За словами Бреді, існує вірогідність на рівні 14%, що зафіксовані сигнали – це лише «глюк» в даних.