Вчені знайшли сліди п'яти наркотичних сполук в сумці шамана / Genius

Вчені знайшли в сумці стародавнього шамана, який був попередником інків, цілий ряд наркотичних речовин, зокрема кокаїн і ДМТ.

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі PNAS, передає Naked Science.

У Болівії на західних схилах Анд ще у 2008 році на висоті близько чотирьох кілометрів була відкрита печера з древнім похованням. У ньому вчені виявили шкіряну сумку з масою інструментів стародавнього «знахаря». Зокрема, там були плоскі камені для розтирання рослин, нюхальна трубка, вирізана у формі людської фігурки, і невеликий мішечок, зшитий з лисячих шкірок.

Відео дня
Знахідки з печери / фото: Juan Albarracin-Jordan, José Capriles

Але тільки тепер антропологи з Університету штату Пенсильванія представили результати аналізу вмісту цього мішечка.

Вчені відзначають, що тут виявляється досить великий набір галюциногенних речовин, більшість з яких не виростають в цьому регіоні, що свідчить про великі торговельні зв'язки, що існували в Центральній і Південній Америці того часу. Радіовуглецевий метод датував знахідки проміжком між 900 і 1100 роком нашої ери. Тоді в цій області Анд домінувала цивілізація Тіуанако - попередники інків.

Вчені знайшли сліди п'яти наркотичних сполук рослинного походження: кокаїну, бензоілекгоніну, бутофеніну, гарміну та діметілтріптаміну (ДМТ).

Мішечок зшитий з обривків шкір, знятих з морд трьох лисиць / Juan Albarracin-Jordan, José Capriles

Гармін і ДМТ містяться в аяуасці — традиційному галюциногенному відварі, який деякі племена Амазонії готують з соку ліан. Іншим джерелом знайдених похідних тріптаміну служили бобові Anadenanthera, які також не зустрічаються на північному заході Анд.

Автори вважають, що широкі торговельні зв'язки дозволяли місцевим шаманам отримувати рослинну сировину з різних регіонів Південної та Центральної Америки. Потім вони змішувалися в різних поєднаннях і пропорціях з тим, щоб створити потрібний наркотичний або «цілющий» магічний ефект.

Як повідомляв УНІАН, вчені виявили кокаїн в організмах прісноводних креветок, що мешкають в графстві Саффолк на сході Англії.