Після польоту в костюмі Залізної людини від Старка насправді мало що лишилося б / фото imdb.com

В часи блокбастерів з велетенськими бюджетами й фільмів з цілими власними світами, було б дуже правильно сказати, що шукати реалізму в кіно точно не варто. І хоч кіно часто здатне поширювати різні розумні думки й меседжі, всі стрічки пов’язує одне: вони створені для розваги. А тому реалістичність часто стає жертвою сюжетної зручності, самої оповіді чи відсутності наукового розуміння.

Кіно, яке «засноване на реальних подіях», часто містить в собі дуже невелику схожість з тими «реальними подіями». А фільми про військових США майже неминуче провалюють завдання передати культуру чи хоча б колорит простої мови американських солдатів. Франшиза «Форсаж» взагалі користується якоюсь «власною» фізикою. Однак, деякі кінофільми дійсно стараються створити враження, що зображені в них світи мають такі ж правила, як і той, в якому ми живемо. Але при цьому вони зображують неймовірні види зброї, які не мають ніякого сенсу або ж взагалі могли б убити того, хто їх використовує.

Читайте також«Месники: Завершення»: Фізики пояснили наукову суть заключного фільму

Відео дня

Видання Business Insider склало ТОП-3 такої зброї з кіно, яка б не лишила від свого власника живого місця.

Лідером рейтингу став «клінгонський бат’лет». Позаземна раса клінгонців була відома ще до виходу фільму «Зоряний шлях: наступне покоління», в якому вперше з’явився цей меч. Він швидко став візуальним синонімом до імперії войовничих прибульців. Однак, є одна проблема: холодна зброя ближнього бою не має ніякого сенсу у галактиці, наповненій ручними фазерами й лазерами. Але якби навіть й існування такого озброєння мало сенс, «бат’лет» був би негодящим.

Більшість зразків холодної зброї пропонують тому, хто ними користуються, збільшений радіус дії. Але зброя клінгонців має викривлену форму і дуже незручний для завдання удару на відстані. Він програє звичайному мечу в цьому. Загалом «бат’лет» не дає нічого, крім твердої оборони від інших видів зброї ближнього бою. Можливо саме тому могутні клінгонці постійно програють в ближніх сутичках з людьми всупереч їхній страшній репутації.

Читайте такожМиттєво спалює шкіру: Китай заявив про створення лазерної зброї і готовність до масового виробництва (фото)

На другому місці рейтингу опинився світловий меч із «Зоряних війн», яким користуються як джедаї, так і ситхи. Шанувальники франшизи присвятили велику кількість часу і зусиль поясненням, як ця енергетична зброя повинна насправді працювати. Однак, після покупки її компанією Disney канонічне джерело, яке живило меч, було видалене зі сценаріїв. А потужний світловий меч лишився без пояснення, яке колись заповнювало велику прогалину в сюжеті.

Тож тепер відомо тільки те, що це надзвичайно гаряча енергетична зброя, яка не повинна насправді працювати хоча б тому, що в реальності промені не мають кінцевої точки. Але навіть якщо так, меч, здатний так легко плавити сталь, як це показано в кіно, повинне ще швидше палити м’ясо на руках, які його тримають. Потрібно дуже багато енергії й тепла, щоб реальний світловий меч робив те ж саме, що і в «Зоряних війнах». Лишатися з такою зброєю в кімнаті було б вкрай небезпечно, не кажучи вже про те, щоб вимахувати ним.

На третьому місці Business Insider помістив костюм Залізної людини Тоні Старка. Цей костюм не дарма став одним з найбільш пізнаваних символів кінематографічного світу Marvel.  Власне, серія фільмів почалася з першої стрічки про «Залізну людину». Тож Старк став аналогом Люка Скайвокера у своїй франшизі. Але це зовсім не скасовує той факт, що костюм, який наділяє його силою, насправді став би вбивцею Старка від самого початку.

Читайте такожВчені створили прототип капелюха з "Гаррі Поттера": він знає, про що ви думаєте

Броня може захистити свого пілота від будь-якої зовнішньої атаки й впливу. Але вона не перекреслює інерцію. Залізна людина в кіно часто робить жорсткі й майже миттєві розвороти на швидкості, з якою літають військові винищувачі. Супергерой на такій швидкості навіть зіштовхується з іншими предметами: умисно і неумисно. Навіть якби броня захистила Старка від удару, інерція таких рухів перетворила б його на великий шматок фаршу.

Тож в реальності перший фільм «Залізна людина», швидше за все, завершився б печально. І Пеппер Поттс розрізала б костюм лише для того, щоб дістати рештки героя з-під металу.