REUTERS

Офіційна його назва - Відділ по координації планетарної оборони (Planetary Defense Coordination Office), передає ТАСС.

Саме рішення про створення даного відділу було прийнято ще минулого тижня. У NASA його пов'язують, зокрема, з уроками, які виходять із досвіду падіння метеорита в Челябінській області Росії в лютому 2013 року.

Організаційно новий відділ по обороні планети буде входити до складу управління планетарних наук та головного управління наукової місії NASA у Вашингтоні. Головним спеціалістом по обороні планети (Planetary Defense Officer) призначений Ліндлі Джонсон, який раніше очолював програму NASA по стеженню за навколоземними об'єктами.

Відео дня

Читайте такожУ жовтні 2017 року Земля може зіткнутися з великим астероїдом

У завдання відділу входитиме виявлення астероїдів та інших об'єктів, що загрожують зіткненням із Землею, а також підготовка до прийняття заходів, необхідних для відбиття подібних загроз. Крім того, нова структура займатиметься координацією таких планів, насамперед, з Агентством з надзвичайних ситуацій (FEMA) і Пентагоном. За повідомленнями ЗМІ, для захисту від астероїдів не виключається використання спрямованих ядерних вибухів.

"Виявлення і відстеження астероїдів і захист від них нашої планети - це завдання, до яких NASA, наші міжвідомчі партнери (в США) і міжнародне співтовариство ставляться дуже серйозно, - вважає помічник директора NASA Джон Грансфелд. За його твердженням, "хоча в даний момент загрози зіткнення, про яких би нам було відомо, відсутні, челябінська "вогняна супер-куля" 2013 року і нещодавнє близьке наближення астероїда Halloween нагадують нам про те, що необхідно зберігати пильність і уважно стежити за небом".

Читайте такожВ районі Бангкока впав метеорит – ЗМІ (відео)

За даними NASA, в даний час фахівцям відомо більш ніж 13,5 тисяч навколоземних "об'єктів усіх розмірів". Понад 95% з них виявлені з 1998 року. Щорічно перелік поповнюють ще близько 1,5 тисячі об'єктів.