Дитина трьох батьків: американські вчені винайшли новий метод запліднення /

Про це повідомляє Русская служба BBC.

Перша така дитина може з'явитися на світ в кінці 2017 року. HFEA будует видавати ліцензії клінікам і пацієнтам на такі процедури.

Використання ДНК трьох осіб дозволить запобігти народженню дітей з невиліковними мітохондріальними захворюваннями. Мітохондріальні захворювання - порушення функцій головного мозку, м'язова дистрофія, пороки серця, сліпота та інші - викликані дефектами мітохондрій (частина клітинної структури, яка відповідає на енергопостачання клітини) у клітинах матері.

Відео дня

Деколи такі захворювання призводять до смерті. Мітохондріальні хвороби виявляють у одного з 4,3 тис. дітей.

Революційний спосіб тристороннього екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) був розроблений в Університеті Ньюкасла.

Під час тристоронньої ЕКО мітохондрії беруть у здорової жінки-донора. Оскільки у мітохондрії є своя ДНК, то виходить, що у дитини в результаті будуть ДНК трьох батьків.

Читайте такожУ Китаї вперше робот "напав" і травмував людину

ДНК мітохондрії не впливає на зовнішність і інші характеристики майбутнього немовляти, стверджують вчені, тому дитина буде схожа на своїх батьків.

У цієї технології є і противники, зокрема, представники Римо-католицької та Англіканської церков. Вони вважають тристороння ЕКО неетичною і небезпечною процедурою.Правозахисники, які виступають проти генетичних змін, побоюються, що тристороння ЕКО дозволить створювати так званих "дизайнерських дітей". На їх думку, така процедура дозволить батькам "керувати" зовнішністю дитини - наприклад, підбирати колір очей, шкіри.