Булінг в інтернеті відбувається в соціальних мережах, програмах для обміну повідомленнями, коментарях / фото REUTERS

Фахівці міжнародного розробника антивірусного програмного забезпечення, експерта в галузі кіберзахисту – компанії ESET в День протидії кібербулінгу розповіли, як захиститися від цькування в інтернеті, від якого можуть постраждати як дорослі, так і діти.

Відповідна інформація міститься на сайті ESET.

«Щоб переконатися в жорсткості кібербулінгу дорослих досить лише прочитати коментарі під публікаціями в соціальних мережах знаменитостей, спортсменів і навіть політиків. Звичайна критика часто межує там зі справжніми знущаннями. Однак, від залякувань і образ в інтернеті страждають не тільки громадські діячі — жертвою може стати будь-хто. Тому День протидії кібербулінгу (Stop Cyberbullying Day)— прекрасна можливість дізнатися більше про кібербулінг дорослих і способи протидії йому», - йдеться в повідомленні компанії.

Відео дня

За даними компанії ESET, булінг в інтернеті відбувається в соціальних мережах, програмах для обміну повідомленнями, коментарях, форумах і навіть на ігрових платформах. Причиною цькування можуть бути політичні або релігійні переконання, зовнішність, характер, стать, етнічна приналежність, сексуальна орієнтація і що-завгодно, що може зробити людину легкою мішенню в очах кібербулера.

Читайте такожIT-фахівці розповіли про правила безпеки дітей в соцмережах в Міжнародний день захисту дітей

Згідно з повідомленням, часто переслідувачами стають незнайомці, але в деяких випадках це можуть бути знайомі, колеги та колишні романтичні партнери. Наприклад, цькування на робочому місці отримало назву «мобінг». Працівники, щоб змусити когось звільнитися, починають використовувати залякування, приниження або поширювати неправдиві чутки.

Політичні дискусії в соціальних медіа або на різних форумах можуть також часто приваблювати кібербулерів. Тому такі обговорення часто наповнені ненавистю і жорстокими коментарями.

Фахівці з кібербезпеки повідомляють, що часто вирішити проблему кібербулінгу в інтернеті можна без втручання поліції. Більшість соціальних медіа мають вбудовані інструменти для протидії будь-яким видам онлайн-знущань. Зокрема, у Facebook можна блокувати профілі, а також повідомляти про образливі коментарі і публікації. У соціальній мережі також є сторінки, присвячені допомозі людям, які стали жертвами жорстокого поводження та катувань чи домагань в Facebook. Мережа Instagram також закликає користувачів повідомляти про будь-які випадки знущань і цькування, а також пропонує ресурси для допомоги тим, хто це пережив.

На більшості популярних ігрових платформ також існують певні обмеження, які дозволяють протидіяти знущанням. Крім того, що гравці можуть самостійно повідомити про порушення, на ігрових платформах є автоматизоване виявлення ображання. До порушників можуть застосовуватися тимчасові або постійні обмеження і видалення з платформи. Звичайно, вони можуть зареєструватися повторно, однак весь ігровий прогрес буде втрачено.

«Варто пам'ятати, що знущання в Інтернеті ніколи не є виною жертви. Якщо щось подібне трапляється з вами, обов'язково зверніться за допомогою. Поговоріть зі своїми друзями, членами сім'ями, представниками офіційних органів, щоб вони допомогли вам знайти рішення проблеми», - додали в компанії ESET.

Також, за даними прес-служби компанії, важливо зберігати копії повідомлень, публікацій в соціальних мережах, електронних листів, фотографій або чого-небудь іншого, що було використано з метою булінгу, як докази.

Як повідомляв УНІАН, за даними ESET, в Україні щодня фіксується близько 300 тис. нових кіберзагроз для інформаційної безпеки. При цьому, знайти хакерів-зловмисників вкрай складно, компаніям залишається лише проводити щохвилинні моніторинги на предмет виявлення кіберзагроз із метою їх подальшого блокування.

Компанія ESET – провідний розробник рішень в області комп'ютерної безпеки та експерт у сфері ІТ-безпеки. Компанія була заснована в 1992 році в Словаччині і на сьогодні представлена більш ніж в 180 країнах світу.