Кадри сонячного затемнення 8 квітня / колаж УНІАН, фото wikipedia.org

У понеділок, 8 квітня, мешканці Північної Америки мали змогу побачити рідкісну астрономічну подію – повне сонячне затемнення. Місяць опинився в такій позиції між Сонцем і Землею, що повністю закрив собою сонячний диск від спостерігачів в певних регіонах нашої планети. 

Як пише Sky News, пляжне містечко Масатлан на заході центральної Мексики ​​стало першим місцем, де наземні спостерігачі могли побачити затемнення близько 11:15 за місцевим часом. 

Пройшовши через половину Мексики, вже за півтори години затемнення дісталося території США в Техасі. Далі його могли також спостерігати мешканці кількох штатів, включно із такими великими містами як Даллас, Індіанаполіс та Нью-Йорк. Нарешті, затемнення трохи зачепило східну частину Канади.

Усюди люди збиралися в парках та інших відкритих територіях, аби побачити явище, яке перетворює білий день на суцільну ніч. Для глядачів повне затемнення тривало до 4 хвилин 28 секунд. Очевидці кажуть, що, коли сонце було закрите місяцем, не лише настала темрява, але також було помітне зниження температури.

Поки мільйони глядачів дивилися на явище з землі, астронавти з NASA зняли цю події з космосу. На опублікованому відео видно, як величезна тінь сонячного затемнення повзе поверхнею планети.

Коли чекати наступне затемнення

Те, що Місяць повністю закрив Сонце, не така рідкість, як можна було б подумати. Повні сонячні затемнення відбуваються раз на 18 місяців, але щоразу їх видно з різних точок планети, часто – лише з полюсів або посеред океану.

Наступне повне сонячне затемнення відбудеться у серпні 2026 року, його можна буде спостерігати в Європі – на північних околицях Гренландії, Ісландії (найкраща точка спостереження) та в північній Іспанії.

А от у серпні 2027 року повне сонячне затемнення можна буде спостерігати у північній Африці, а найкращою точкою для цього буде туристичний центр Луксор в Єгипті.

У липні 2028 року найкраща точка для спостереження за сонячним затемненням буде у північно-західній Австралії.

Інші цікаві новини на тему астрономії

Як писав УНІАН, вчені склали 3D-мапу Всесвіту і випадково "зламали" базову фізику. Складена мапа наочно продемонструвала, що загальноприйнята космологічна модель є помилковою та навіть наше розуміння базової фізики, ймовірно, є некоректним.

Також ми розповідали, що зірки можуть поглинати планети, і це відбувається частіше, ніж ви думаєте. Нове дослідження показує, що навіть стабільні зірки середнього віку, такі як наше Сонце, поглинають цілі планети.

Вас також можуть зацікавити новини: