Українська яхта перевозила 57 мігрантів / фото dpsu.gov.ua

У Середземному морі правоохоронці Греції затримали українську яхту з майже 60 мігрантами.

Про це повідомили у прес-службі Державної прикордонної служби України.

Співробітники ДПСУ у ході виконання завдань з протидії транскордонній злочинності отримали інформацію про діяльність злочинної групи, яка організувала незаконне переправлення біженців, зокрема в країни Європи, особливо нелегальних мігрантів з Близького Сходу.

Відео дня

Читайте такожВ Італії заарештовано двох українців за незаконне перевезення мігрантів

До складу злочинної групи входили громадяни Іраку, Сирії, Туреччини, Італії та Греції, які залучали до незаконної діяльності за кордоном українців. У ДПСУ зазначили, що громадяни України виступали в ролі виконавців переправлення нелегальних мігрантів з Туреччини до Греції та Італії морським шляхом маломірними яхтами. «Наразі відомо про щонайменше 12 громадян України, жителів Полтавської, Одеської та Донецької областей», - поінформували у відомстві.

У результаті вжитих спільних заходів Держприкордонслужби з Європейським поліцейським управлінням (Європол), у Середземному морі, в Каламакському морському регіоні Паліовуна, правоохоронні органи Греції затримали українську яхту, якою перевозили 57 мігрантів. Члени екіпажу судна – троє українців.

При цьому дату затримання у ДПСУ не вказують, однак зазначають, що наступного дня в аеропорту Афін правоохоронці затримали одного з учасників злочинної організації, який протягом 2017-2018 років, у тому числі в останньому випадку, передавав завербованих громадян України за кордон, де їх у подальшому втягували у зазначену протиправну діяльність.

Члени екіпажу судна – троє українців / фото dpsu.gov.ua

У ДПСУ уточнили, що у цій злочинній схемі громадяни України, які здійснювали безпосереднє переправлення незаконних мігрантів до країн ЄС, з точки зору українського законодавства виступають у ролі потерпілих від злочинної діяльності.

«Їх вербували та відправляли за кордон для втягнення у подальші злочини. У більшості випадків для спонукання українців до вчинення протиправної діяльності застосовувалися шахрайські методи переконання, їм не доводилася справжня мета перевезення осіб на прогулянкових яхтах, та у 100% випадків не повідомлялися негативні наслідки, в разі їх затримання правоохоронними органами», - пояснили у ДПСУ.

Довідка УНІАН. За даними МЗС, станом на вересень у Греції утримувалося понад 160 українських моряків, велика кількість з них була затримана за нелегальне перевезення мігрантів. У МЗС заявили, що мають намір посилити роботу посольства в Афінах з метою звільнення засуджених українських моряків.

Загалом, за інформацією МЗС, на сьогодні у закладах позбавлення волі за кордоном утримують понад 290 українських моряків.