14 жовтня в Україні відзначають Покрову / фото з відкритих джерел

14 жовтня православні українці відзначають Покрову пресвятої Богородиці. Це свято, як вважається, з'явилося понад тисячу років тому - в 910 році в Константинополі, і пов'язане з явищем Богородиці. Саме слово "покров" означає "покривало".

У народній традиції цей день відзначав зустріч осені з зимою. Пов'язаний з початком вечірніх дівочих посиденьок і осіннього весільного сезону. Назву свята також пов'язують з першим снігом, який «покривав» землю, вказуючи на близькість зимових холодів.

Читайте такожМайже дві третини українців підтримують святкування Дня захисника України 14 жовтня

Відео дня

Приблизно з цих днів починали топити в хатах в Україні, худобу більше не виганяли на пасовище, завершували всі польові і городні роботи. З Покрови наступала селянська зима, розпочиналися молодіжні зимові "бесіди".

Свято стало символом заступництва, допомоги воїнам здобувати перемоги в битвах.

Вважається, що на Покров молитви і замовляння про заміжжя володіють великою силою, тому що дівчата намагаються провести ритуал, щоб вийти заміж протягом року.

У цей день рано вранці самотнім жінкам, які мріють знайти свою половинку, потрібно взяти чистий аркуш паперу і докладно перерахувати на ній характеристики чоловіка своєї мрії. Внизу треба дописати "На все воля Божа", після чого відправитися до церкви на службу. Там біля ікони Богородиці ставили свічку. 

Також в давні часи проводилися обряди на заміжжя, які може виконати кожна самотня жінка. Для цього потрібно налити воду в скляний келих або склянку і прочитати над нею весільну молитву, після чого цією водою вмитися, і, якщо є сорочка коханого чоловіка, витертися нею.

Напередодні Покрови молоді сільські жінки спалювали у клуні свої старі солом'яні ліжки. Баби спалювали зношені за літо постоли. Дітлахів обливали перед Покровою водою крізь решето, на порозі хати. Це робилося в оберігання від зимової застуди.

З Покривом, також як і з Воздвиженням, пов'язували з повір'ям про тварин: «На Покрову ховаються всі гади - вужі».

Жителі Волині вважали, що на Покрову змії, на чолі з головним вужем, залазять на ліщину, щоб в останній раз перед зимівлею поглянути на небо. Вважали, що з цього дня борсуки йдуть у нори. У Покров день відбувалися останні обряди похорону, або вигнання мух.

Існувало повір'я, що домовик забирає весь хліб у того, хто молотить в це свято. У селах, де на цей день варять пиво, селяни ставлять відро пива в тік і залишають його там кілька днів.